Kdo je euroskeptikem?

09.12.2008
Euroskop

Euroskepticismus se stal jakýmsi fenoménem současné doby, kdy začala mít Evropská unie problémy s dalším směřováním. Na konferenci o prioritách a vyhlídkách EU v nejbližších letech debatovali mimo jiné i o tomto tématu experti z celé Evropy. Celý jeden panel se zabýval odhalováním obsahové náplně i příčin euroskepticismu a korunovala ho živá diskuse s publikem.

Panelisté byli tři – Brendan Donelly z britského Federálního institutu pro vědu a výzkum, Petr Mach, ředitel Centra pro ekonomii a politiku, a nakonec zástupce pořádajícího Ústavu mezinárodních vztahů Praha Mats Braun.

Donelly definoval euroskepticismus jako produkt tápající EU. Ekonomická krize přinesla nespokojenost s omezeným akčním potenciálem Unie, ale nedala podle něj vzniknout euroskepticismu, spíše poklesl entuziasmus. Jednoduše ne všechny členské státy ekonomicky těží z toho, že jsou součástí Unie. Donelly přesto hlavní problém nevidí na poli ekonomickém (což je od tradičního Brita možná překvapivé) ale demokratickém. Hlavní příčinou euroskepticismu je podle něj neexistence nadnárodní demokracie v Unii. Jsou například legitimní kroky, které EU podniká a jež poškozují zájmy jedné členské země? Nadnárodní demokracie je tak podle Donellyho nemožná, protože každá země má své národní zájmy a modely rozhodování. Najít kompromis se zatím nedaří, a do té doby „se budeme řadit mezi euroskeptiky.

Za českou euroskeptickou scénu vystoupivší Mach předvedl prezentaci, v jejímž rámci se snažil definovat jeho vlastní euroskepticismus a dokázat, že takoví jsou všichni čeští politici. Podle Macha být euroskeptikem znamená „být schopen vyjadřovat kritický postoj k evropské integraci a k jejím institucím. Následně pomocí novinových výstřižků odhalil euroskeptický základ pánů Topolánka, Špidly a Paroubka. Na závěr nám představil důvody českého euroskepticismu, které podle Macha jsou „historické zkušenosti z Habsburské monarchie, z komunistické periody a z česko-slovenské federace. K tomuto příspěvku se strhla největší diskuse. Nejenže podle Machova tvrzení, by byli všichni jen trochu rozumní účastníci konference euroskeptici, protože jakkoliv kritický postoj k EU je v podstatě normální. Ale jeho zdůvodnění historickými zkušenostmi zvláště české publikum odmítlo.

Závěrečného slova se ujal Braun, který pojmenoval nebezpečí euroskepticismu. Podle něj euroskeptikové (pozor, ne ti podle Machovy definice!) redukují politické debaty na černo-bílý spor dobra a zla, kde EU zastupuje tu temnou stránku, a nepomáhají najít to, co je potřeba změnit. Braun definoval euroskeptiky jako ty, kterým ona kritická reflexe věci chybí a odmítají EU samu o sobě, s čímž se většinově ztotožnilo i publikum.

Euroskeptický panel přinesl zajímavý pohled na současný fenomén a jeho různé akcenty v jednotlivých státech. Skutečnost, že můžeme být nazýváni euroskeptiky i eurofily ve stejné chvíli naznačuje, že debata o euroskepticismu vždy potřebuje jasné vymezení. České odborné publikum se za ně však příliš nepovažuje.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek