Mise EU s názvem EULEX zahájila činnost v Kosovu

09.12.2008
čtk

Nová mise Evropské unie s názvem EULEX, která má převzít správu Kosova od OSN, dnes zahájila svou činnost. S odvoláním na mluvčího mise Victora Reutera to oznámila agentura AFP.

Mluvčí sdělil, že se pracovníci EULEX rozmísťují hlavně na severu Kosova, obývaném převážně Srby. Jdou na policejní stanice, soudy (v Kosovské Mitrovici) a na hranice se Srbskem, řekl Reuter.

Mise EULEX má na 2000 pracovníků – policistů, soudců, celníků a odborníků na státní správu – vyslaných ze zemí EU. Jejím cílem je napomáhat rozvoji demokracie, udržení stability a vymýcení organizovaného zločinu. Postupně má převzít většinu pravomocí od dosavadní mise OSN (UNMIK).

Na převzetí správy nad Kosovem se EU dohodla letos poté, co tato bývalá jihosrbská provincie vyhlásila samostatnost. Zahájení činnosti EULEX bylo několikrát odloženo – nejprve kvůli nesouhlasu Srbska, později kvůli námitkám Kosova. Odpor Prištiny a velké části albánských obyvatel Kosova trvá. Naposledy proti misi EU demonstrovaly v Prištině počátkem prosince tisíce kosovských Albánců.

Kosovská vláda se obává hlavně faktu, že v zemi bude nadále spolu s EU působit také dosavadní mise UNMIK, i když ve značně omezené podobě. Souběžná činnost obou misí by prý mohla předznamenat odtržení území obývaných Srby od Kosova.

Kosovo od vyhlášení nezávislosti letos v únoru uznala zhruba padesátka ze 192 členských států OSN, mezi nimi USA a většina zemí EU. Srbsko, podporované Ruskem, je proti nezávislosti a považuje Kosovo stále za svou jižní provincii. S misí EU v Kosovu Bělehrad souhlasil jen za podmínky, že bude mít neutrální status a že její fungování schválí Rada bezpečnosti OSN.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek