Topolánek: Pokud Nabucco nebude celoevropské, nemá šanci

11.12.2008
čtk

Pokud se chystaný plynovod Nabucco nestane celoevropským projektem, tak nikdy nevznikne, řekl dnes v rozhovoru pro ČTK před summitem Evropské unie premiér Mirek Topolánek. Projekt je totiž podle něj enormně finančně náročný. Česko přitom patří k jeho výrazným zastáncům, protože by mohl snížit jeho energetickou závislost na Rusku.

Je to priorita absolutní, a je to vnímáno i našimi partnery a takto jsme se dohodli na jednání zemí visegrádské čtyřky, řekl Topolánek. Plynovodem Nabucco by proudil zemní plyn ze zemí kolem Kaspického moře, popřípadě z Blízkého východu do Evropy. Zahájit provoz by měl v roce 2013. Zatím ale není jisté, zda vůbec vznikne. Projekt se vypořádává s řadou překážek, situaci mu navíc komplikují konkurenční plynovody South Stream a Nord Stream, které připravuje ruský Gazprom. Podle Topolánka přitom například nečekané snížení dodávek ropy z Ruska do Česka letos v létě ukázalo, jak důležité jsou alternativní zdroje.

Unie v Rusku získává zhruba čtvrtinu své spotřeby plynu. Česká závislost na ruském plynu je přitom mnohem vyšší, jelikož do Česka z Ruska proudí 75 procent potřeby zemního plynu. Zbytek nakupuje ČR z Norska.

Evropská unie se svou závislost na dodávkách plynu z Ruska pokouší zmírnit již delší dobu. Proto sází na Nabucco. Plynovod by měl přinést do Evropy ročně 30 miliard metrů krychlových plynu z oblasti Kaspického moře a Blízkého východu přes Turecko, Bulharsko, Rumunsko a Maďarsko do Rakouska. Akcionáři Nabucca jsou rakouská firma OMV, maďarský MOL, rumunský Transgaz, bulharský Bulgargaz, turecký Botas a německá firma RWE. Plynovod by měl stát kolem 12 miliard USD. Některé země, například Německo, ale připravují své vlastní projekty s Ruskem.

Energetická bezpečnost bude patřit k jedné z priorit českého předsednictví. Evropská unie na jaře během něj kvůli zásobování plynem a ropou uspořádá setkání se zeměmi z oblasti Kaspického moře. Na setkání bude chtít posílit vztahy s těmito státy, zajistit stálé zásobování unie strategickými surovinami a diverzifikovat energetické zdroje a zásobovací trasy. Podle Topolánka se setkání za producenty ropy zúčastní například Turkmenistán či Kazachstán, za tranzitní země Gruzie, Ukrajina či Turecko.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek