EU doladí dohody o klimatu a o Lisabonské smlouvě

12.12.2008
čtk

Šéfové států a vlád zemí Evropské unie dnes budou pokračovat v jednáních v Bruselu, aby doladili dohody o boji s klimatickými změnami a o lisabonské smlouvě. Politici se shodují, že v obou složitých problémech je dohoda na dosah. Summit by se tak proti předpokladům neměl protáhnout až do soboty.

Zřejmě nejvíce práce evropské lídry ještě čeká na takzvaném klimaticko-energetickém balíčku. Ten má Evropské unii pomoci ke splnění závazků, že do roku 2020 klesne objem emisí skleníkových plynů o 20 procent a podíl obnovitelných zdrojů se zvýší na pětinu. Některé státy ještě jednají o možných ústupcích, které by jim měly ulevit od finančních nákladů spojených se zelenými investicemi. Podle dostupných informací však žádná země nehodlá dohodu vetovat.

EU se již dohodla, že vyjde vstříc irským nárokům, které mají zvrátit výsledek referenda, v němž Irové odmítli lisabonskou smlouvu. Po čtvrtečním jednání je jisté, že referendum se bude opakovat, unie ovšem musí alespoň částečně vyjasnit, jak zapracovat irské nároky do evropské legislativy.

Jednání by mohlo proti očekáváním skončit již odpoledne, poté co šéfové vlád schválí závěrečný dokument.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek