Strana Libertas chce válčit s „nedemokratickým“ Bruselem

12.12.2008
EUobserver

Declan Ganley, irský podnikatel, který stojí v pozadí kampaně skupiny Libertas, jež se klíčovou měrou podílela na odmítnutí Lisabonské smlouvy v červnovém irském referendu, chce založit celoevropskou politickou stranu.

Nová strana Libertas se bude snažit získat kandidáty ve všech 27 zemích EU v příštích volbách do Evropského parlamentu, které se uskuteční v červnu 2009. Ganley chce tímto krokem demokratizovat evropské instituce a dosáhnout volitelnosti Evropské komise a prezidenta.

„Zakládáme stranu pro Evropany, kteří chtějí odpovědět rostoucí nedemokratické tendenci v některých institucích v Bruselu, řekl Ganley novinářům v nové kanceláři této strany jen několik metrů od budovy Evropské Rady, kde v současné době probíhá rozhodující summit EU v tomto roce. Irský premiér zde vysvětloval příčiny irského „ne a navrhoval další možný postup. Tím má být druhé referendum.

Ganley považuje za nedemokratické nutit Irsko k druhému referendu, a že ostatní evropské národy neměly možnost se tímto způsobem ke smlouvě vyjádřit. Trval na to, že jeho strana není anti-evropská, ale pouze euroskeptická. „Chceme Evropu založenou na demokratických principech, které se budou dodržovat, řekl. „Tato strana je proevpropská organizace. Evropská unie je důležitá a euroskepticismus nemá budoucnost, umožňuje ho jen aktuální nedostatek demokratičnosti, dodal.

Strana Libertas se nebude spojovat s dalšími politickými organizacemi, ale povede svou vlastní kandidátku ve všech členských zemích EU. Libertas má stát ve středu a oslovovat lidi napříč politickým spektrem, přestože Ganley „si není jistý komunisty.

Ganley potvrdil, že doposud nebyli vybráni žádní kandidáti. Stranické kanceláře zatím platí Ganleyho irský institut Liberta, ale způsob financování by měl odpovídat Obamově prezidentské kampani založené na příspěvcích voličů. Strana se setká na kongresu v Bruselu letos na jaře, kde si ujasní politické postavení a způsob vedení kampaně.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek