Vrcholí konference OSN o klimatu

12.12.2008
čtk

V polské Poznani dnes končí dvoutýdenní konference Organizace spojených národů (OSN) ke změnám klimatu. Ministři životního prostředí ze 100 zemí a další delegáti hledají kompromisy ve sporech o to, kdo a jak má snížit emise skleníkových plynů. Domlouvají se rámce dohody, která by měla nahradit kjótský protokol.

Platnost tohoto nejdůležitějšího mezinárodního dokumentu, jenž se týká ochrany ovzduší, vyprší v roce 2012. Evropská unie usiluje o to, aby finální dohoda byla přijata na příštím klimatickém summitu, který se odehraje za rok v dánské Kodani. Harmonogram jednání by mohli delegáti podle šéfa českého ministerstva životního prostředí Martina Bursíka dnes schválit.

Unie se nyní oficiálně hlásí ke snížení emisí o 20 procent do roku 2020, a pokud se přidají i ostatní, tak dokonce o 30 procent. O takzvaném klimatickém balíčku, který se snížení emisí týká, jednají současně politici na summitu EU v Bruselu.

Experti upozorňují, že přijetí ambiciózních evropských limitů by mělo zhoubné účinky na ekonomiky mnoha rozvojových zemí.

Kodaňská dohoda by měla obsahovat hlavně závazek snížení emisí skleníkových plynů pro všechny významné světové ekonomiky, které přispívají ke zvyšování jejich koncentrace v atmosféře. Závazek by se měl týkat USA i Číny, Indie, Brazílie či Ruska.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek