AKTUALIZACE: Požadavky na ekodesign výrobků

16.12.2008
Euroskop

Rada 8. prosince 2008 dospěla k předběžné dohodě o revizi směrnice č. 2005/32 o ekodesignu, navzdory tomu, že ještě před pár týdny se situace jevila zcela jinak.

Návrh směrnice Evropského Parlamentu a Rady o stanovení rámce pro určení požadavků na ekodesign výrobků spojených se spotřebou energie (KOM(2008)399)

Na druhou stranu je však třeba podotknout, že k podrobnému meritornímu jednání o návrhu dosud nedošlo; definován byl pouze obecný přístup k dané problematice (více zde a zde), jehož rozpracování se očekává na dalších zasedání Rady TTE.

1. Stav legislativního procesu

Rada odsouhlasila rozšíření předmětu směrnice č. 2005/32 i o produkty spojené se spotřebou energie (energy-related products; ErPs – např. okna, izolační materiály, vodovodní kohoutky či sprchy). Návrh ovšem přijala za podmínky, že v praxi bude navázáno na realizaci stávající směrnice včetně analogického využití systému tzv. komitologie (srov. čl. 19 směrnice č. 2005/32 a rozhodnutí č. 1999/468) pro specifikaci konkrétních opatření (tj. konzultace dotčených aktérů a rozhodnutí skrze regulativní výbor zřízený směrnicí); stávající posouzení dopadu by jinak bylo podle Rady nedostatečné, neboť neobsahuje konkrétnější parametry týkající se např. čistících prostředků, obuvnických a kožedělných výrobků, potravin, tištěných médií (knih, časopisů, novin), matrací, baterií či hraček, jež by – krom jiného – měly být novou směrnicí pokryty rovněž.

Regulativní výbor (zřízený na základě čl. 19 stávající směrnice č. 2005/32) mezitím přijal pracovní plán na období 2009-2011 (včetně některých nových standardů pro energetickou účinnost). V daném období by měly z trhu fakticky postupně zmizet mj. klasické žárovky (kvůli tomu, že nebudou schopny plnit minimální požadavky na energetickou účinnost a/nebo funkcionalitu). Podle Komise by se tak mělo uspořit cca 40 TWh a 15 mil. tun emisí CO2 ročně, neboť svícení představuje přibližně pětinu celkové spotřeby elektřiny domácností v EU.

2. Očekávaný vývoj

Výbor ENVI by měl svou zprávu pro první čtení návrhu směrnice o ekodesignu přijmout 17. února 2009 s tím, že Evropský parlament jako celek by se měl návrhem zabývat 1. dubna 2009.

Návrh směrnice Evropského Parlamentu a Rady o stanovení rámce pro určení požadavků na ekodesign výrobků spojených se spotřebou energie (KOM(2008)399)

Připojené dokumenty: SEK(2008)2115, SEK(2008)2116

Právní báze: čl. 95 Smlouvy o založení ES revidované Smlouvou z Nice

Procedura: spolurozhodování

Odpovědné generální ředitelství Komise: Podnikání a průmysl

Odpovědný výbor Evropského parlamentu: ENVI (zpravodaj Magor Imre Csibi, Rumunsko, ALDE)

Odpovědná formace Rady: ENVIRONMENT

Seznam odkazů

Dokumenty

Monitoring legislativního procesu

Další odkazy

Sdílet tento příspěvek

Další aktuality