Černá Hora požádala o členství v EU

16.12.2008
čtk

Černá Hora včera formálně požádala o přijetí do Evropské unie. V Paříži to oznámil černohorský premiér Milo Djukanović po setkání s francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym, jehož země do konce roku Evropské unii předsedá.

„Jsme si vědomi toho, že čelíme etapě, která bude těžká, ale jsme připraveni spolupracovat s našimi partnery a potýkat se se všemi výzvami, na které narazíme,“ řekl Djukanović novinářům.

Evropský komisař pro rozšíření Olli Rehn, který se schůzky také zúčastnil, žádost Černé Hory uvítal a sdělil, že tato balkánská země učinila významné pokroky v přípravě na integraci do Evropské unie.

Krok balkánské země, která se v roce 2006 oddělila od Srbska, považují diplomaté za dobrý podnět k tomu, aby se k němu dopracovaly také Albánie a Srbsko. Plán na vstup do unie mají všechny dosud nečlenské balkánské státy. Žádost o přijetí do EU naposledy podala Makedonie v roce 2004.

Brusel eviduje Černou Horu jako potenciálního kandidáta členství zvláště po uzavření stabilizační a asociační dohody v roce 2007. Tato dohoda bývá předstupněm plného členství v EU. Djukanović v této souvislosti vyjádřil uspokojení, že jeho země podala žádost o vstup pouhý rok po podpisu dohody. „Je to velký den pro Černou Horu, nejnovějšího člena Spojených národů a Rady Evropy, a myslím si, že je to velký den pro Balkán a pro všechny kandidátské země a všechny potenciální kandidáty do Evropské unie,“ uvedl. „Je to velký den také pro Evropskou unii, protože dnes potvrzuje svůj záměr sjednotit evropský kontinent,“ dodal premiér.

Sarkozyho kancelář k tomu vydala prohlášení, v němž se konstatuje, že Černá Hora svým krokem přijala příslušné závazky v integračním procesu.

Některé důležité země unie mají nicméně vůči rychlému přijetí tohoto státu výhrady. Poukazují přitom na rozsáhlou korupci a chybějící západní standardy v mnoha odvětvích veřejného života.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek