Europoslanci znovu kritizovali zveřejnění schůzky s Klausem

16.12.2008
čtk

Někteří europoslanci dnes opět kritizovali zveřejnění záznamu nedávné schůzky mezi prezidentem Václavem Klausem a delegací zákonodárců EU v Praze. Podle německého šéfa socialistické frakce EP Martina Schulze, který se jednání rovněž účastnil, nikdo z účastníků netušil, že je debata nahrávaná.

Kontroverzní schůzka mezi Klausem a delegací europoslanců se odehrála předminulý pátek. Ke slovnímu střetu došlo především mezi Klausem, šéfem frakce evropských zelených Danielem Cohnem-Benditem a irským poslancem Brianem Crowleym. Výroky některých členů delegace vedoucí Klausovy kanceláře Jiří Weigl po jednání ostře kritizoval a označil je za provokaci. Klaus sám v komentáři k průběhu schůzky použil slova jako neslýchané, neznámé a neexistující. Někteří poslanci na druhé straně tvrdili, že Hradem zveřejněný záznam byl neúplný a zpřeházený.

Obsah tohoto jednání byl zveřejněn bez našeho vědomí. Našli jsme to v českém tisku. To k demokratickému a právnímu státu určitě nepatří, uvedl Schulz. Klaus však mezi europoslanci nemá jen odpůrce. Zastání se mu dostalo například u britského euroskeptického zákonodárce Nigela Farageho. Podle něj poslanci na českého prezidenta strašlivě zaútočili.

Cohn-Bendit Klausovi řekl, že ho jeho názory nezajímají. Je to Evropská unie, která se chová jako tyran, uvedl Farage a zároveň odsoudil, že zákonodárci přinesli Klausovi vlaječku Evropské unie, přestože prezident dal již najevo, že na Hradě za jeho působení vlát nebude.

Klaus ovšem není jediným státníkem, který se do konfliktu s Cohnem-Benditem dostal. Svědkem ostrého střetu mezi ním a francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym byl dnes celý Evropský parlament. Šéf frakce Zelených na Sarkozyho několikrát ostře slovně zaútočil. Urážky nejsou řešením, odpověděl Sarkozy.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek