EP zpřísnil pravidla pro bezpečnost hraček

18.12.2008
čtk

Evropský parlament schválil zpřísnění pravidel pro bezpečnost hraček. Nové normy stanovují podmínky pro používání chemických látek při jejich výrobě. Opatření má zabránit, aby hračky nepředstavovaly pro děti zdravotní riziko.

Nová pravidla zahrnují nejnovější zdravotní a bezpečnostní normy, řekl eurokomisař Günter Verheugen.

Podle systému Evropské unie RAPEX, který varuje před nebezpečnými výrobky, pochází téměř polovina zboží, které bylo v minulosti staženo z pultů v obchodech, z Číny. Vyrobí se zde například až 85 procent hraček, které se prodávají v EU.

Podle nových pravidel hračky, které jsou spojeny s něčím k jídlu, musejí být vždy v odděleném obalu. Chemické látky, které by mohly způsobit rakovinu nebo které mají další škodlivé účinky, už dál nebudou povoleny. U některých látek, třeba niklu, byly zase sníženy povolené limity. Zpřísnila se i pravidla pro ochranu dětí před udušením, které by mohlo vyvolat vdechnutí nějaké části hračky, a podobně.

Hračky navíc musejí obsahovat zřetelná upozornění k použití. Nová pravidla zakazují používání takových upozornění, která jsou v rozporu s předpokládaným používáním výrobku. Jde třeba o to, když je napsáno upozornění nevhodné pro děti do 3 let na hračce, která je jasně určena
pro tuto věkovou skupinu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek