Europarlament schválil rozpočet EU na příští rok

18.12.2008
čtk

Evropský parlament schválil rozpočet Evropské unie na příští rok. Na jeho podobě se již koncem listopadu dohodli vyjednávači Evropského parlamentu a členských států unie. EU bude v roce 2009 hospodařit se 116 miliardami eur, což představuje zhruba 0,9 procenta HDP celé Unie.

Proti letošnímu rozpočtu představuje nárůst plateb zhruba jednu miliardu eur (přibližně 26,5 miliardy korun), podle původního návrhu Evropské komise ovšem měly platby v příštím roce klesnout. Evropský parlament si však vynutil navýšení u některých rozpočtových kapitol.

Komise například poslancům slíbila, že do rozpočtu pro příští rok převede asi 700 milionů eur (zhruba 18,5 miliardy korun), které letos byly určeny pro farmáře, ale Unie je nestačila utratit.

Celková struktura rozpočtu pro rok 2009 se ovšem příliš nemění oproti letošnímu rozpočtu. Druhý rok po sobě má klesnout podpora určená unijním zemědělcům, která ještě v roce 2007 tvořila největší část výdajů.

Největší část rozpočtu příští rok poputuje na podporu hospodářského růstu, a to téměř 45 procent veškerých prostředků. Zemědělcům je určeno skoro 43 procent rozpočtu.

Rozpočet nepočítá s téměř žádnými výdaji, které jsou spojeny s případnou ratifikací Lisabonské smlouvy. Dostatečné prostředky podle poslanců neobsahuje ani kapitola věnovaná evropské zahraniční politice.

„Poslanci EP upozorňují, že rezervy v oblasti kapitoly týkající se úlohy EU ve světě nejsou dostatečné na financování priorit, které se objevily v průběhu roku, aniž by to současně ohrozilo tradiční priority,“ uvedl parlament v tiskovém prohlášení.

Unie seškrtala především finanční prostředky pro Palestinu. V příštím roce by na zajištění unijních aktivit v oblasti mělo plynout zhruba 300 milionů eur, což je o 21 procent méně než letos. Málo peněz má prý putovat i do Kosova, kde podle poslanců nebudou stačit na zajištění potřebných reforem.

Parlament ale naopak přivítal rozhodnutí unie přispět na rekonstrukci Gruzie 500 miliony eur (zhruba 13,25 miliardy korun) v následujících třech letech.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek