Sacharovovu cenu dostal čínský disident

18.12.2008
čtk

Čínský disident Chu Ťiao, který byl letos v dubnu odsouzen ke třem a půl roku vězení za údajné rozvracení státu a pomlouvání komunistické strany, dostal od Evropského parlamentu Sacharovovu cenu. Europoslanci mu ji udělili i přes hrozby Pekingu, že to může ohrozit vztahy mezi Čínou a EU.

Chu Ťiao se dostal do vězení kvůli zveřejnění šesti článků na internetu a poskytnutí dvou rozhovorů zahraničním rozhlasovým stanicím. Kritizoval v nich politický systém v Číně, zneužívání moci funkcionáři státu a porušování lidských práv některých skupin obyvatel, zejména osob nakažených AIDS.

Během slavnostního předání ceny byla na místě pětatřicetiletého Chu Ťia symbolicky prázdná židle s fotografií. Předseda Evropského parlamentu Hans-Gert Pöttering vzkázal Číně, ať učiní projev lidskosti a disidenta v příštích měsících vězně propustí.

Doufám, že se co nejrychleji vrátí domů, řekla prostřednictvím videokonference jeho manželka. Věznění jejího muže, který veřejně vyslovil svůj názor, podle ní ukazuje, jaká je situace v Číně ohledně svobody názoru. Neexistuje žádný důvod k optimismu, prohlásila.

Sacharovovu cenu, pojmenovanou po ruském disidentovi a nositeli Nobelovy ceny Andreji Sacharovovi, Evropský parlament letos udělil podvacáté. Váže se k ní finanční částka ve výši 50.000 eur (asi 915.450 korun).

V minulosti toto ocenění získala například přední představitelka barmské opozice Do Aun
Schan Su Ťij, bývalý jihoafrický prezident Nelson Mandela nebo někdejší generální tajemník OSN Kofi Annan.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek