Der Standard: Vondra – proevropská tvář v české vládě

29.12.2008
čtk

Od 1. ledna bude jeho tvář po šest měsíců v Evropě zřejmě často k vidění, píše dnes o místopředsedovi české vlády Alexandru Vondrovi rakouský deník Der Standard. V tandemu se svým šéfem, premiérem Mirkem Topolánkem, bude chtít pochybovačům dokázat, že přes všechny vnitropolitické těžkosti může být Česko dobrým předsedou Evropské unie, dodává list.

Vondra přitom rozhodně nebude svému premiérovi jen nějakým nosičem vody. Podle deníku se dá očekávat, že to bude hlavně on, kdo bude ve společenství 27 států vyjednávat kompromisy potřebné pro úspěšné předsednictví.

Vondra se stal pro Topolánka nepostradatelným, protože představuje v jeho straně už delší dobu proevropskou tvář. A to, že Topolánek, který v opozici proslul tvrdými protievropskými výroky, teď sám podporuje lisabonskou smlouvu a hledá pro ni většinu v parlamentu, je určitě nutné připsat Vondrovi.

Také iniciativa vůči východní Evropě, kterou chce Česko během svého předsednictví rozvinout, nese Vondrův rukopis. Pro východní Evropu měl Vondra vždy určitou slabost, už jako disident byl členem česko-polské Solidarity, píše dále Der Standard.

Připomíná, že Vondra zůstal v politice jako jeden z mála bývalých disidentů a poté, co dělal poradce prezidentovi Václavu Havlovi, působil na ministerstvu zahraničních věcí, mimo jiné jako velvyslanec v USA. I proto je považován za vysloveně proamerického a svou východní politikou provokuje mnohé ruské generály a politiky. Do kategorie nepřátel Ruska se ale nechce nechat zařadit: nedávno v rozhovoru pro časopis Russia in Global Affairs prohlásil, že je rád, že jeho syn si vybral vedle angličtiny a francouzštiny jako třetí cizí jazyk ruštinu.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek