Sarkozy chce hned v lednu usilovat o mír na Blízkém východě

29.12.2008
čtk

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy, jehož vládě končí s posledním prosincem předsednictví Evropské unii, se chce hned na počátku ledna angažovat ve zprostředkování míru mezi Palestinci a Izraelem. Za tím účelem dnes Sarkozy telefonicky jednal se svým egyptským protějškem Husním Mubarakem a počátkem ledna má v Paříži přijmout šéfku izraelské diplomacie Cipi Livniovou. Oznámila to dnes v Paříži kancelář francouzského prezidenta.

Sarkozy a Mubarak podrobně jednali o situaci v pásmu Gazy a shodli se na modalitách východisek z krize, citovala z prohlášení agentura AFP. Dohodli se také, že v této záležitosti zůstanou v kontaktu i v příštích dnech, dodává.

Zatím nebylo zveřejněno přesné datum, kdy má izraelská ministryně do Paříže přijet, komuniké mluví pouze rámcově o prvních lednových dnech. Podle francouzských diplomatických zdrojů citovaných agenturou Reuters se šéf francouzské diplomacie Bernard Kouchner snaží vyjednat humanitární příměří mezi Izraelci a Hamasem, které by umožnilo poskytnout nejnaléhavější lékařskou pomoc obyvatelům pásma Gazy.

Francie a EU, které jsou tradičně hlavními poskytovateli humanitární a hospodářské pomoci do pásma Gazy, jsou připraveny svou pomoc zvýšit, aby vyhověly naléhavým potřebám, prohlásil dnes ke Kouchnerově iniciativě mluvčí jeho ministerstva. Jsme zejména připraveni dodat potravinovou a zdravotnickou pomoc obyvatelům pásma Gazy, dodal.

Kouchner již kvůli tomu jednal s řadou ministrů zahraničí členských zemí EU i s šéfkou izraelské diplomacie. Zatím není zřejmé, zda Tel Aviv jeho iniciativu podpořil a je ochoten o příměří uvažovat.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek