Barosso pochválil vládu za přípravu na předsednictví Radě EU

01.01.2009
čtk

Předseda Evropské komise José Barroso pochválil v novoročním pozdravu Čechům přípravu české vlády na předsednictví Radě EU. Češi převzali vedení unie o silvestrovské noci. „Příprava byla perfektní,“ konstatoval Barosso v dnešním pořadu České televize Otázky Václava Moravce.

Zemi podle něj čeká zásadní úkol, nikoli pouze formální úloha. Česko dostalo možnost účinkovat na mezinárodní scéně, uvedl. Připomenul, že jako Portugalec poznal výhody, které může unie přinést menší zemi.

Za hlavní úkol, který před EU nyní leží, označil Barosso ochranu pracovních míst na evropském trhu. Politici se podle něj musejí pokusit eliminovat dopady světové finanční krize na Evropu. Pochválil priority, se kterými do předsednictví Česká republika vstupuje, i odhodlání premiéra Mirka Topolánka ratifikovat lisabonskou smlouvu.

Zatímco předseda EK přikládá předsednictví velký význam, podle šetření agentury STEM pro ČT má novou roli české vlády za pouhou formalitu 56 procent respondentů. Celkem 44 procent Čechů si myslí, že země může v předsednické roli něco ovlivnit.

V závěru zdravice Barosso promluvil česky. Hodně štěstí, zdraví a šťastný nový rok 2009, uvedl.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek