Hamas je údajně podmínečně ochoten přijmout návrhy EU

01.01.2009
čtk

Palestinské radikální hnutí Hamas dnes oznámilo, že je ochotno přijmout návrhy Evropské unie směřující k uzavření příměří s Izraelem v pásmu Gazy. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na mluvčího Hamasu Fauzího Barhúma.

Hamas je připraven přijmout návrhy EU, pokud ustane izraelská agrese, pokud bude ukončena blokáda Gazy, všechny přechody budou otevřeny a hnutí obdrží mezinárodní záruky, že Izrael ofenzivu neobnoví, uvedl Barhúm.

Dohoda musí být globální, řekl a zdůraznil, že hraniční přechod Rafáh, který odděluje pásmo Gazy od Egypta, musí fungovat bez návratu k dohodě z roku 2005, která předpokládala přítomnost pozorovatelů z EU, zástupců palestinské autonomie a izraelskou kontrolu prostřednictvím videokamer.

EU v úterý požadovala okamžité a trvalé příměří mezi Izraelem a Hamasem v Gaze a oznámila, že na Blízký východ brzy vyšle svou delegaci. Unie prohlásila, že zastavení bojů musí umožnit humanitární akce pro obyvatelstvo Gazy, jakož i otevření přechodů mezi Gazou a Egyptem a Izraelem.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek