Topolánek: Češi v čele EU povedou misi kvůli krizi v Gaze

01.01.2009
čtk

Premiér Mirek Topolánek dnes potvrdil, že Česká republika jakožto nová předsednická země Evropské unie plánuje diplomatickou misi k řešení konfliktu mezi Izraelem a Palestinou. Topolánek to řekl v České televizi v pořadu Otázky Václava Moravce. Premiér podotkl, že nyní bohužel nelze ohledně Blízkého východu počítat se Spojenými státy, kde se v lednu střídá prezident a jeho administrativa.

Je to právě na Evropské unii, aby iniciativu přebrala, řekl Topolánek. Podle premiéra budou členy mise unijní vysoký představitel pro zahraniční a bezpečnostní politiku Javier Solana, evropská komisařka pro zahraniční vztahy Benita Ferrerová-Waldnerová, český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg a šéfové diplomacie Francie a Švédska.

Schwarzenberg v noci na středu po schůzce v Paříži uvedl, že do oblasti pravděpodobně odjede s delegací EU již tuto neděli, podle některých informací by to ale mohlo být až příští týden. Český ministr zahraničí podle Topolánka zavítá do Káhiry, Tel Avivu, Ramalláhu a Ammánu. V oblasti by měl připravit půdu pro návštěvu Topolánka a případně i předsedy Evropské komise Josého Barrosa. Budeme se snažit ten konflikt umírnit, budeme se snažit dosáhnout příměří. Nepříjemné je, že nemůžeme v tuto chvíli počítat s americkou administrativou, řekl Topolánek.

Na Blízký východ chce jet v pondělí a úterý také francouzský prezident Nicolas Sarkozy. Podle Topolánka by se obě mise měly překrývat a pravděpodobně se setkají u předsedy palestinské samosprávy Mahmúda Abbáse. Topolánek podotkl, že Sarkozyho cesta byla dlouhodobě plánovaná a že s ním o řešení konfliktu ve středu velmi podrobně hovořil po telefonu.

Česká republika dnes převzala půlroční řízení EU od Francie, Švédsko bude předsednickou zemí v druhém pololetí letošního roku. Aktuální konflikt kvůli izraelskému bombardování palestinského pásma Gazy je první kritickou situací, kterou musí česká diplomacie v čele unie řešit. Dalším je napětí kolem ruských dodávek plynu na Ukrajinu.

Bude to velmi složité. Ještě neskončil starý rok a už jsme řešili tuto krizi, řekl Topolánek. Podotkl, že diplomatická aktivita, kterou musí česká diplomacie na přelomu roku vyvíjet, dokazuje, že předsednictví EU není pouhou formalitou.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek