ČR: Spor dvou firem nesmí ohrozit dodávky plynu do Evropy

02.01.2009
čtk

Spor o dodávky ruského plynu na Ukrajinu nesmí ohrozit zásobování Evropy touto surovinou. Po jednání ukrajinské delegace v Praze to řekl mluvčí premiéra Mirka Topolánka pro předsednictví v Radě EU Jiří Potužník.

Ukrajinská delegace pod vedením ministra paliv a energetiky Jurije Prodana postupně navštíví také další členské státy EU, Česko si však vybrali jako první, protože Unii předsedá.

Podle Potužníka je naprosto nepřijatelné, aby spor dvou firem ohrozil dodávky plynu do Evropy. Zároveň dodal, že ukrajinská i ruská vláda vyzvaly účastníky sporu k odstranění rizika ohrožení evropských dodávek.

Ruský plynárenský koncern Gazprom od silvestrovské půlnoci přestal zásobovat Ukrajinu. Dodávky přes Ukrajinu pro evropské odběratele Gazprom naopak zvýšil a současně vybídl Kyjev k přímým jednáním. K opatření firma přistoupila poté, co vypršel dosavadní kontrakt a selhala předchozí jednání o nové dohodě.

Dodávky plynu do Evropy jsou v současnosti na normální úrovni. Moskva i Kyjev ujišťují, že dohodu o tranzitu plynu splní. EU zatím nechce do sporu zasahovat ani jako prostředník ani jako stěžovatel, uvedl Potužník. V okamžiku, kdy tlak poklesne tak, že nás to začne znervózňovat, bude naše reakce jiná… a zesílíme vyjednávací aktivity, dodal.

Ukrajinský prezident Viktor Juščenko chce jednání o dodávkách plynu s Ruskem obnovit a domnívá se, že Kyjev je blízko kompromisu. Jeho přáním je uzavřít dohodu do 7. ledna.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek