Schwarzenberg odjede na Blízký východ v neděli odpoledne

02.01.2009
čtk

Šéf české diplomacie Karel Schwarzenberg odcestuje s misí Evropské unie na Blízký východ v neděli odpoledne. Detaily programu se podle mluvčí ministerstva Zuzany Opletalové stále dolaďují.

Schwarzenbergovou první zastávkou bude Egypt, v pondělí ministr navštíví Izrael a Palestinu, poslední zastávkou má být v úterý Jordánsko. Cesta českého ministra zahraničí má pomoci k vyřešení konfliktu mezi izraelskou vládou a Hamasem, který ovládá pásmo Gazy.

Spolu se Schwarzenbergem odlétají na Blízký východ ještě vysoký představitel pro unijní zahraniční a bezpečnostní politiku Javier Solana, evropská komisařka pro zahraniční vztahy Benita Ferrerová-Waldnerová a šéfové francouzské a švédské diplomacie Bernard Kouchner a Carl Bildt.

Schwarzenberg v dřívějších vyjádřeních uvedl, že není možné akceptovat, aby izraelské osady, ve kterých žije civilní obyvatelstvo, byly ostřelovány. Izrael má proto nezcizitelné právo bránit se proti takovým útokům. Ostřelování ze strany Hamasu znemožňuje, aby tato organizace mohla být považována za partnera v jednáních, a aby s ní bylo možno vést jakýkoliv politický dialog, řekl.

Podle ministra jsou však životní podmínky v Gaze člověka nedůstojné. Musíme se proto s našimi izraelskými přáteli zamyslet, jak změnit podmínky tak, aby se mladí lidé nemuseli přidávat k radikálním organizacím. K lepšímu se může situace změnit pouze za předpokladu, že obě strany obnoví klid zbraní. Bez toho je jakýkoliv dialog nepředstavitelný, dodal ministr.

Na Blízký východ míří i Sarkozy

Schwarzenbergova cesta má podle dřívějších informací připravit půdu pro návštěvu premiéra Mirka Topolánka a případně i předsedy Evropské komise Josého Barrosa.

Na Blízký východ hodlá v pondělí a úterý odjet také francouzský prezident Nicolas Sarkozy, který se navíc setká se syrským prezidentem Bašárem Asadem. Sýrie má na Hamas určitý vliv, protože poskytla útočiště jeho vůdci Chálidu Mišalovi. Sarkozy zakončí svou cestu v Libanonu, kde na jihu působí francouzští vojáci v rámci mírové mise.

Sarkozy o své cestě informoval 31. prosince českého premiéra Mirka Topolánka a podle prohlášení Elysejského paláce se shodli na dokonalé koordinaci svých úsilí během návštěv jak ministerské delegace EU v regionu, tak delegace vedené francouzským prezidentem.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek