Slovensko bez větších problémů přešlo z koruny na euro

02.01.2009
čtk

Slovensko 1. ledna bez větších problémů zavedlo jednotnou evropskou měnu, která vystřídala korunu, a stalo se 16. členem eurozóny. Lidé si postupně zvykají na euro, korunovou hotovost si mohli na Nový rok vyměnit za novou měnu netradičně i přímo v pobočkách bank. Placení eurem v obchodech si však Slováci vyzkoušejí až dnes.

Mnoho lidí první den roku 2009 strávilo v práci, protože zavedení eura si vyžádalo úpravu mnohých systémů. Bankomaty, platební terminály a karty přešly v nočních hodinách na novou měnu a dopoledne již fungovaly jako v běžných dnech. Výběr eur z bankomatu si krátce po půlnoci vyzkoušeli i premiér Robert Fico a guvernér centrální banky NBS Ivan Šramko.

Euro přichází na Nový rok 2009 na Slovensko jako nejlepší talisman pro štěstí. V současné světové hospodářské krizi je to pro Slováky psychologický nástroj, který upevňuje vlastní sebevědomí, přivítal v noci novou měnu premiér.

Slováci sice od dnešního dne platí eurem, obchodníci od nich však musí v prvních 16 dnech nového roku brát i koruny. Pokud jim slovenská měna v peněženkách či domácnostech zůstane, mohou si ji vyměnit v komerčních bankách či NBS. Možnost vyměnit si koruny za eura využili někteří občané již dnes, protože banky dnes výjimečně otevřely své pobočky. S větším náporem však počítají finanční ústavy v pátek. Banky zpřístupní některá pracoviště veřejnosti i o nejbližším víkendu.

Připravenost obchodníků na novou měnu prověří až pátek, protože obchody byly na Nový rok kvůli státnímu svátku zavřené. Řetězce budou v prvních lednových dnech fungovat jako směnárny, protože budou od lidí přijímat koruny i eura, vydávat by jim však měly jen novou měnu. Prodejny na příchod eura připravovaly stovky lidí. Měnily se například cenovky, pokladny a váhy, kontrolovaly a prověřovaly se informační systémy.

Po úpravě stojanů a dalších systémů na jednotnou měnu včera postupně spouštěly provoz i sítě čerpacích stanic. Jako první se upravovaly pumpy u dálnic a hlavních silničních tahů. Změny systémů všech čerpacích stanic však budou trvat ještě několik dní.

Podle průzkumu, který 1. ledna zveřejnila Evropská komise, měla většina obyvatel k dispozici eurovou hotovost již dva dny před zavedením eura. Slováci se k eurovým bankovkám dostali nejčastěji v zahraničí nebo výměnou v bance. Mince získali hlavně ze startovacích balíčků, které si minulý měsíc zakoupily dvě pětiny obyvatel. Konverzní kurz, kterým se přepočítávají všechny korunové položky na eura, byl stanoven na 30,126 SKK/EUR.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek