Český postoj ke krizi kolem plynu podpořila celá EU

05.01.2009
čtk

České předsednictví EU získalo podporu celé sedmadvacítky při řešení krize s dodávkami plynu mezi ruským energetickým gigantem Gazprom a Ukrajinou. Po mimořádném jednání zástupců velvyslanců členských zemí EU to řekl mluvčí české mise při EU Radek Honzák.

Česko považuje celý spor za čistě obchodní a usiluje zejména o zajištění dodávek plynu do Evropy ve sjednané výši. EU se shodla, že situace není kritická a spotřebitelé nejsou ohroženi, dodal Honzák.

Výkyvy v dodávkách plynu pocítilo několik členských států EU, včetně České republiky. Společnost RWE Transgaz evidovala dodávky nižší zhruba o 9,5 procenta. Rusko navíc hlásilo, že sníží dodávky přes Ukrajinu. výpadek prý nahradí zvýšenými dodávkami přes další tranzitní země.

Krize mezi Ukrajinou a Ruskem bude rovněž tématem Rady EU pro všeobecné záležitosti, která se uskuteční ve čtvrtek v Praze. Po ministrech pro evropské záležitosti a zahraničí se v pátek budou dodávkami plynu opět zabývat zástupci velvyslanců (COREPER I.).

Říman s delegací EU v Kyjevě

Do Kyjeva dnes spolu s delegací Evropské komise odjel ministr průmyslu a obchodu Martin Říman. Spolu s ním zamířil na Ukrajinu generální ředitel Evropské komise pro energii a dopravu Matthias Ruete, velvyslanec České republiky pro energetickou bezpečnost Václav Bartuška a expert Ministerstva průmyslu a obchodu ČR Jan Zaplatílek.

„Do Kyjeva neodjíždíme jako arbitr sporu. Cílem naší společné mise je vést rozhovory s ukrajinskými vládními činiteli a představiteli plynárenských společností o aktuální situaci v dodávkách plynu. Chceme se rovněž seznámit s kroky, které chce ukrajinská strana podniknout pro ukončení sporu, uvedl ministr průmyslu a obchodu ČR Martin Říman.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek