Dodávky ruského plynu na Balkán jsou zřetelně nižší

05.01.2009
čtk

Dodávky ruského zemního plynu do Řecka jsou dnes kvůli sporu Ruska s Ukrajinou omezeny zhruba o třetinu. Nižší je i ruský export přes Ukrajinu do dalších balkánských zemí – Bulharska, Chorvatska a Turecka. Sdělili to dnes zástupci provozovatelů plynovodní sítě v jednotlivých balkánských zemích.

Řecký provozovatel plynovodu DEPA uvedl, že dostane z Ruska dnes jen čtyři miliony krychlových metrů plynu namísto požadovaných šesti milionů. Činitel DEPA uvedl, že domácí potřeby budou pokryty z jiných zdrojů a že problémy by to vyvolat nemělo.

Šéf bulharského podniku Bulgargaz Dimitar Gogov agentuře Reuters řekl, že Bulharsko má dnes dodávky nižší o deset až 15 procent. Nižší zůstává i tranzit ruského plynu přes Bulharsko do Turecka, Řecka a Makedonie.

Chorvatská společnost Plinacro ráno hlásila pokles dodávek ruského plynu o sedm procent. Turecko uvedlo, že zvýšilo odběr plynu přímo z Ruska plynovodem Blue Stream přes Černé moře, protože tok plynu pozemní cestou přes Ukrajinu je omezený.

Rusko ve čtvrtek přerušilo Ukrajině kvůli sporu o ceny dodávky plynu, což se v dalších dnech začalo odrážet na poklesu dodávek do zemí střední a jihovýchodní Evropy. Konflikt poprvé ovlivnil zásobování České republiky v neděli, kdy společnost RWE Transgas oznámila, že její denní objednávka byla zkrácena o pět procent. Dnes Transgas uvedl, že obdrží plný sjednaný objem.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek