Jediný kandidát do čela WTO je zatím Pascal Lamy

05.01.2009
čtk

Dosavadní šéf Světové obchodní organizace (WTO) Pascal Lamy je jediným kandidátem na post nového šéfa organizace. Agentuře Reuters to řekl mluvčí WTO Keith Rockwell. Nominace na nového šéfa byly ukončeny 31. prosince.

Francouz Lamy (61) byl poprvé do čela WTO zvolen v září 2005, ve funkci nahradil Thajce Supačaje Paničpakdiho. Předtím pět let vedl obchodní politiku Evropské unie. Současný mandát vyprší Lamymu letos 31. srpna.

Úsilí Lamyho ve vedení WTO se zatím soustředilo na dohodu o liberalizaci obchodu v rámci katarského kola. Toto kolo vyjednávání, které má zjednodušit globální obchod a především zlepšit přístup chudých zemí na vyspělé trhy, začalo v roce 2001 a mělo být dávno skončené. Naráží ale hlavně na problémy v zemědělské politice některých zemí.

WTO je mezinárodní vládní organizace, která má 152 členů. Je nejvyšším orgánem k urovnávání sporů mezi obchodními partnery a má zabraňovat diskriminaci malých zemí. Mezi její úkoly patří také sledování obchodních politik členských států, spolupráce s ostatními mezinárodními organizacemi či poskytování technické pomoci a školení pro rozvojové země.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek