EU má být v roce 2009 tvořivá a inovativní

07.01.2009
Euroskop

Dnes byl na expertní konferenci v Senátu oficiálně započat Evropský rok tvořivosti a inovací. Konferenci zahájili evropští komisaři Ján Figeľ a Janez Potočnik a čeští ministři Ondřej Liška a Václav Jedlička. Dále se expertního setkání účastnili mimo jiných Esko Tapani Aho, bývalý finský premiér a generální ředitel společnosti Nokia nebo Ernö Rubik, vynálezce a autor Rubikovy kostky.

Právě Ernö Rubik je příkladem evropské tvořivosti. Maďarský sochař a profesor architektury se nejvíce proslavil vynálezem slavného hlavolamu, kterého bylo celosvětově od jeho vzniku v roce 1974 prodáno více než sto milionů. Hlavolam si z pultů středo- a východoevropských zemí prorazil cestu i na západní trhy a byl dokonce v nedávném průzkumu serveru eBid.co.uk zvolen nejoblíbenější hračkou všech dob.

Evropský rok tvořivosti a inovací byl oficiálně zahájen na dnešní konferenci, jeho první akce se však uskutečnila již dříve. Evropská komise v úterý v Bruselu uspořádala tiskovou konferenci, na které komisař Figeľ odstartoval spolu s třemi vyslanci Evropského roku kreativity a inovací komunikační kampaň. Tiskovou konferenci doplnil večerní koncert Vídeňského zeleninového orchestru. Na konzertě dokázali hudebníci svou kreativitu tím, že všechny své instrumenty vyrobili z čerstvé zeleniny. Koncert byl rovněž oficiálním ukončením Evropského roku mezikulturního dialogu 2008.

V rámci roku inovací se uskuteční ve všech evropských zemích mnoho propagačních a osvětových akcí určených široké veřejnosti, ale zejména mladým lidem a učitelům. Každý členský stát určil národního koordinátora, který bude odpovídat za aktivity na národní nebo regionální úrovni. Generální ředitelství pro vzdělávání a kulturu bude mít stejný úkol na evropské úrovni. Tématy veřejných diskuzí budou například kulturní rozmanitost nebo vzdělávání a informační technologie jako zdroj kreativity.

Mluvčí ministerstva školství pro předsednictví Tomáš Bouška uvedl pro ČTK, že některá témata evropského roku se budou prolínat s prioritami České republiky při předsedání EU. Češi chtějí v tomto půlroce v unii prosazovat myšlenku konkurenceschopné Evropy bez bariér.

Témata společná pro české předsednictví a evropský rok kreativity uvedl Bouška na příkladu světové ekonomické krize. Hledání jejího řešení je podle něj příležitostí, jak zviditelnit nutnost investic do vzdělávání a rozvoje tvořivého myšlení. Jen díky rozvoji lidského potenciálu si prý může Evropa dál udržet svou konkurenceschopnost.

Tradice vyhlašování Evropského roku započala v roce 1983. Od té doby upozorňuje Evropská unie ve spolupráci s Radou Evropy každoročně prostřednictvím kampaně na nějakou konkrétní problematiku. V průběhu roku se v celé Evropě uskutečňují stovky konferencí, projektů a výstav, jejichž společným cílem je zvýšit povědomí o dané problematice.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek