Senátoři ODS prosadili odklad přijetí Lisabonské smlouvy do února

07.01.2009
čtk

Senátoři ODS prosadili v zahraničním výboru přerušení projednávání Lisabonské smlouvy na 30 dnů, tedy až do půlky února. Odklad kromě ODS podpořili předseda lidoveckých senátorů Rostislav Slavotínek a předseda výboru Jiří Dienstbier (za ČSSD).

Nevidím osobně žádný důvod, proč by Lisabonská smlouva neměla být schválena okamžitě, prohlásil Dienstbier. Nejhorší by podle něj bylo smlouvu hodit do placu a riskovat , že Senát smlouvu neschválí.

Přijetí smlouvy prosazují ČSSD, KDU-ČSL a Klub otevřené demokracie, které dají dohromady 42 hlasů. K senátní ratifikaci smlouvy je však třeba nejméně 49 hlasů. Podle senátora ODS Vlastimila Sehnala je cílem odložení projednávání snaha zajistit hlasy sedmi občanských demokratů, které jsou nutné k dosažení ústavní většiny pro schválení smlouvy v Senátu.

Stykový zákon a smlouva o radaru

Občanský demokrat Jiří Pospíšil připomněl rozhodnutí prosincového kongresu strany, že zákonodárci mají přednostně usilovat o schválení smluv, které se týkají umístění protiraketové radarové základny USA na českém území.

Senát tyto smlouvy schválil už loni. Ve sněmovně má vláda s jejich prosazením problémy kvůli odporu opozice a nejistým hlasům Strany zelených. Nejbližší schůze sněmovny, na nichž by poslanci mohli smlouvy schvalovat, má začít 3. února.

Zástupci ODS doporučovali vyčkat i na přijetí novely jednacího řádu Senátu a zákona o vztazích obou parlamentních komor. Tento stykový zákon, který nyní projednává sněmovna, má mimo jiné zavést takzvaný vázaný mandát. Ten má zajistit to, aby vláda při dojednávání evropských norem a rozhodnutí respektovala postoje obou komor parlamentu a má horní komoře umožnit bránit se u Evropského soudního dvora v případě, pokud by vláda nebo Evropská komise postoj senátorů nerespektovala. Senát bude návrh schvalovat ve středu

Podle Pospíšila je bez přijetí těchto norem je Lisabonská smlouva v Česku neproveditelná, protože budou chybět mechanismy kontroly. Tomáš Töpfer (za ODS) podotkl, že přijetí stykového zákona, s nímž ústava počítá už 16 let, je nutné a je v zájmu Senátu, neboť bez těchto pravidel bude horní komora přehlasována podobně jako při loňské volbě prezidenta.

Senát schvalování Lisabonské smlouvy odložil už několikrát. Nejprve se loni na podnět svého evropského výboru obrátil na Ústavní soud s žádostí o ústavní přezkum smlouvy. Rozhodnutí soudu, který žádný rozpor s ústavou nenašel, pak 10.prosince nechal projednat svými výbory a dal jim na to měsíc. Nyní by se tato lhůta podle rozhodnutí zahraničního výboru měla o prodloužit ještě o další měsíc.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek