Závěry jednání české vlády s Evropskou komisí

07.01.2009
Euroskop

Praha dnes hostila vůbec první velkou akci českého předsednictví Radě EU. Do Prahy zavítala Evropská komise, jejíž členové se setkali s jednotlivými českými ministry. Předseda Komise José Manuel Barroso a český premiér Topolánek přednesli vyjádření EU k situaci v Gaze a k rusko-ukrajinskému plynárenskému sporu, který dnes zasáhl Evropu.

Premiér Topolánek uvedl tiskovou konferenci shrnutím dvou hlavních témat jednání pod pojmy „Gas and Gaza. Kromě oficiálních priorit českého předsednictví bylo hlavním tématem jednání spor mezi ruským energetickým gigantem Gazprom a Ukrajinou o omezené dodávky plynu. Dále státníci jednali i o válečném konfliktu v Gaze, který navzdory diplomatickým misím nespěje k příměří.

Problém plynových dodávek

Předseda Komise již mluvil s oběma rozhádanými státy, a to jak s ruským premiérem Putinem, tak s ukrajinskou premiérkou Tymošenkovou. Oba představitelé stále trvají na své pravdě – Rusko, že dodávky neomezuje, ale „krade je Ukrajina, která naopak tvrdí, že Rusko plyn do Evropy přestalo posílat.

Podle Barrosa nejde o to, kdo má pravdu, ale především a to, aby tranzit fungoval normálně a zajišťoval dostatek plynu pro celou Evropu. Podle Barrosových slov je ve hře reputace obou aktérů sporu; je nepřijatelné, aby bezpečnost dodávek plynu do Evropy byla brána jako rukojmí v jednáních mezi Ruskem a Ukrajinou, zdůraznil.

Topolánek představil plánované řešení současné situace. Zítra se v Bruselu mají sejít zástupci ukrajinského Naftgazu i ruského Gazpromu s evropskými ministry pro energetiku. Mělo by se zde dosáhnout „technického řešení krize, tedy zkonstruování supervizního mezinárodního týmu pozorovatelů. Monitoring by měl probíhat na všech 8 plynových stanovištích na ukrajinsko-ruské hranici. S misí podle Barrosa souhlasila Ukrajina i Rusko, které potvrdilo, že jakmile pozorovatelé dorazí, obnoví dodávky plynu v plném rozsahu. Podle Topolánka je EU schopna misi vyslat téměř okamžitě.

Pokud nebudou dodávky do zítřka obnoveny, budeme muset uplatnit silnější intervenci ze strany evropského předsednictví a Evropské unie jako takové, řekl premiér. Na otázky jaké tvrdší kroky je EU připravena podniknout, odpověděl Barroso i Topolánek nekonkrétně. Předseda Komise odmítl specifikovat případná opatření a zdůraznil, že je třeba zatím počítat s pozitivním scénářem.

Topolánek ho doplnil, že zítra v Bratislavě na jednání Višegrádské čtyřky prohovoří se slovenským premiérem stav zásob jeho země. Podle obou představitelů je výhledově nutné zlepšit propojenost energetických sítí členských zemí, protože v tuto chvíli není možná ani vzájemná solidární výpomoc mezi evropskými zeměmi. Chybí k tomu potřebná infrastruktura. Podle Topolánka se každá země bude muset spolehnout na své náhradní zdroje.

Příměří mezi Izraelem a Gazou

Přestože francouzský prezident Sarkozy již ohlásil, že se mu podařilo strany přesvědčit, aby uzavřely příměří – ani jeden ze státníků tuto zprávu nepotvrdil. Podle zahraničních zpravodajů střelba stále trvá a jediným posunem se tak stále jeví včerejší dohoda ministra zahraničí Schwarzenberga o 3 hodinách klidu zbraní denně, kdy se do palestinského pásma mohou vydat humanitární konvoje. Jednání Izraele s Egyptem stále trvají.

Jarní summit EU

Téma plynové krize sice poněkud přerušilo projednávání dalších otázek, i přesto se tematizoval jarní summit EU. Barroso zmínil, že jeho úkolem bude vymyslet, jak naložit s balíčkem 5 miliard dolarů, které Unie odsouhlasila na podporu ekonomiky. Podle něj by se právě tyto peníze daly použít na propojení energetických sítí členských zemí, které je vzhledem k současné situaci více než podstatné.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek