Evropský tisk volá po silnějším postupu vůči Rusku kvůli plynu

08.01.2009
čtk

V řadě evropských deníků se dnes objevily komentáře vyzývající k ráznějšímu postupu Evropské unie vůči Rusku ve sporu o zemní plyn. Listy poukazují na to, že Moskva se kryje svým bilaterálním sporem s Ukrajinou o platby za plyn, aby si mohla vyzkoušet „skřípnout“ Západ. EU by proto měla urychleně vypracovat alternativy, jak se stát méně závislá na ruských dodávkách energetických surovin.

V konfliktu o plyn musí EU přestat troškařit, píše nizozemský deník de Volkskrant. Právě kvůli snaze Ukrajiny posílit vztahy s EU může a musí Brusel vyvinout tlak na Kyjev, aby konflikt s Moskvou nevyhrocoval a akceptoval vyšší cenu plynu. Určité míře energetické závislosti na Rusku se zřejmě nelze vyhnout, ale jako největší odběratel a hlavní dodavatel know-how a kapitálu pro životně důležitou modernizaci ruského ropného a plynárenského průmyslu nemá Evropská unie rozhodně prázdné ruce, dodává.

Rakouský deník Kurier vidí problém především v nedostatku politické vůle EU věc důrazněji řešit. Přiznejme si upřímně, že Rusko nezasahuje uzavřením kohoutků Achillovu patu jen Ukrajiny, ale i všech evropských zemí. Nehledě na všechna zasedání a prohlášení si EU dosud nevytvořila reálné alternativy k ruskému plynu. Dokonce i vytvořené zásoby se ukazují jako nedostatečné – viz Slovensko. Plánovaný plynovod Nabucco (pro kaspický plyn) naráží podle rakouského listu na řadu problémů, protože chybí politická vůle a síla věc prosadit. Proto může Moskva každoročně opakovat svou hru: jakmile přijdou mrazy, uzavře kohoutky a zajistí si tak politického žolíka pro příští vyjednávání o cenách plynu. EU může tomuto divadélku jen přihlížet, protože nemá čím mu zabránit. Není třeba mít obavy, Gazprom bude brzy ve vlastním zájmu zase dodávat. Přiznejme si však upřímně: vydíratelnosti Evropy se jen tak nezbavíme.

Polský list Dziennik kritizuje české předsednictví EU i Brusel, že nepodnikly ráznější kroky na obranu nás, občanů ohrožených nedostatkem plynu. Očekávání, že Češi připraví možná riskantní, ale odvážnou evropskou misi do Moskvy pod svým vedením aspoň ve snaze skutečně převzít předsednictví, se nesplnilo. Boj Ukrajiny o co nejnižší cenu za plyn považuje list za legitimní, ale poté, jakou bezradnost ukázali Češi společně s Bruselem, jsou obavy, že Ukrajina může kapitulovat.

Zcela opačný názor na roli Ukrajiny má polský deník Rzeczpospolita. Nemá cenu hledat viníka nynějšího sporu, Ukrajina i Rusko prostě hájí své zájmy bez ohledu na ostatní. Moskva ale úmyslně zcela uzavřela kohoutky, aby to Evropu zabolelo a aby znovu zdůraznila potřebu plynovodu přes Baltské moře přímo do Německa, tedy bez tranzitních zemí. Nyní trpí Slováci, Bulhaři a Rakušané, později mohou i jiní. Je na čase zbavit se závislosti na ruském plynu a také se zbavit přesvědčení, že Ukrajina je v tom vždy nevinně, píše list.

Také španělský deník ABC vidí příčinu konfliktu ve strategickém sporu mezi Moskvou a Kyjevem. Ukrajina se chce přiblížit Západu, Rusové to ale nechtějí připustit. Dokud tento problém nebude vyřešen, nebude ve sporu o plyn dosaženo míru. EU by se měla co nejrychleji poohlédnout po alternativách, jak Evropany zbavit závislosti na ruském plynu, píše list.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek