Jak zajistit evropskou bezpečnost

08.01.2009
Euroskop

Dnes se v Praze v budově poslanecké sněmovny PČR konala konference s názvem Evropský model bezpečnosti (European Way of Security). Hlavním tématem úvodního panelu byl koncept Human Security a jeho využití v evropské bezpečnosti.

V úvodu vystoupil generální ředitel pro vnější a politicko-vojenské záležitosti z generálního sekretariátu Rady Evropské unie Robert Cooper, který připomněl, že projekt evropské integrace začal zaměřením se na technické otázky a ne na vysoké politické cíle. Jednáním o technických otázkách však byly dosaženy politické cíle. Jako příklad takového postupu uvedl vytváření monetární unie. Podobnou cestu by měla EU podle Roberta Coopera zvolit i v bezpečnostních otázkách. Podle Coopera v některých případech nemůže být konflikt vyřešen, může být pouze spravován. V takových případech je důležité umožnit obyvatelům, aby mohli žít normální život.

Cooper parafrázoval známý výrok amerického prezidenta Theodora Roosevelta: „Mluv mírně a nos velkou hůl, který by podle evropského konceptu měl znít: „Mluv mírně a nos velký cukr (Speak softly and carry a big carrot).

Vedoucí Střediska pro studium globálního vládnutí z London Schoul of Economics and Political Science Mary Kaldor představila ve svém proslovu principy konceptu „Human Security. Jeho jádrem je ochrana jednotlivců a jejich komunit. Přesto ne vždy je podle Mary Kaldor tento koncept v opozici k tradičnímu chápání bezpečnosti, které spočívá v ochraně národů a hranic.

Koncept Human Security shrnula v pěti základních bodech, které by podle ní neměly být pouze vodítky, ale i měřítky pro hodnocení dosažených úspěchů. Prvním principem Human Security jsou lidská práva, která mají být nadřazena i cíli porážky nepřítele. Druhým principem je legitimní politická autorita. Koncept Human Security tedy předpokládá silné státy, které ale nejsou totožné s posttotalitárními státy. Rozdíl by měl podle Mary Kaldor spočívat v důvěře občanů. Třetím předpokladem je přístup od zdola vzhůru. Do vytváření bezpečnosti by proto měla být zahrnuta občanská společnost. Čtvrtou podmínkou Human Security je efektivní multilateralismus a pátou podmínkou je regionální pojetí. Cílem Human Security nemá být pouze ochrana před násilím, ale také zajištění humanitárních potřeb jako přístup k pitné vodě a elektřině a dostatečné zásobování potravinami.

Mary Kaldor se pokusila ukázat koncept Human Security na v současnosti ostře sledované problematice izraelsko-palestinského konfliktu. Zatímco Izrael brání bezpečnost vlastního národa, EU podporující koncept Human Security usiluje o bezpečnost Izraelců i Palestinců. Také poslední podmínku Human Security ilustrovala Mary Kaldor na případu izraelsko-palestinského konfliktu, do jehož řešení by podle Kaldor měl být zahrnut také Egypt. Důvodem pro zapojení aktérů z celého regionu je skutečnost, že konflikty nejsou pouze lokální, ale zahrnují celý region.

Štefan Fülle, velvyslanec ČR při NATO, mluvil o potřebě spolupráce EU a NATO v bezpečnostních otázkách. Zmínil i otázku protiraketové obrany a spolupráce se Spojenými státy. Transatlantické partnerství považuje za základ alianční architektury i bezpečnosti Evropy. Připomněl, že NATO není založeno pouze na tzv. hard security (vojenské síle), ale už při jeho vzniku počítala aliance i s nástroji tzv. soft security. V partnerství EU-NATO má podle Štefana Fülle koncept Human Security své místo, ale pouze jako jeden z přístupů k evropské obraně.

Také v diskusi, která následovala po příspěvcích jednotlivých účastníků, se projevilo, že Human Security nemůže být jediným konceptem evropské bezpečnosti. Bývalý velvyslanec v Rusku Luděk Dobrovský vyjádřil obavy ze současného vývoje v Rusku. Vývoj v Rusku pod vedením Putina a Medvěděva vyvolává obavy i u dalších pozorovatelů, kteří jej považují za hrozbu pro bezpečnost Evropy. Zda koncept Human Security ochrání Evropu před ohrožením pocházejících z nejistých jednání diktátorských režimů nebo teroristických skupin zůstává otevřenou otázkou.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek