Topolánek vítá aktivity Sarkozyho, navazují podle něj na misi EU

08.01.2009
čtk

Premiér Mirek Topolánek uvítal aktivity francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho na Blízkém východě. Podle něj navazují na misi, kterou v oblasti podnikla EU v čele s šéfem české diplomacie Karlem Schwarzenbergem, a potvrzují její kroky. Sarkozy včera oznámil, že Izrael i palestinská samospráva souhlasí s návrhem příměří.

Izrael následně prohlásil, že jednání mezi Tel Avivem a Káhirou ohledně egyptského návrhu příměří mezi Izraelem a palestinským militantním hnutím Hamas dále pokračují. Izrael v sobotu po několikadenním bombardování podnikl pozemní útok na Gazu právě kvůli aktivitám Hamasu.

Já jsem velmi rád, že se podařilo Nicolasi Sarkozymu, v tomto případě jako zástupci předsednické země RB OSN… dosáhnout potvrzení dohody, kterou udělal Karel Schwarzenberg v rámci humanitární pomoci do pásma Gazy, řekl dnes Topolánek novinářům po jednání s Evropskou komisí a jejím šéfem José Barrosem. Odkazoval na tříhodinové přerušení bojů pro humanitární konvoje do Palestiny, o nichž dnes Izraelci rozhodli.

Pokud by se opravdu podařilo naplnit předdohodnuté podmínky pro pašování zbraní a vojenského materiálu ze Sinaje do pásma Gazy a Egypťani opravdu souhlasili s využitím tam působících misí, bylo by to velmi dobře, protože by jedna z těch podmínek, kterou si klade Izrael pro ukončení bojů, byla naplněna, řekl český premiér, jehož země nyní předsedá EU. Podle Barrosa je dobře, že se podařilo zlepšit humanitární pomoc palestinským civilistům. Zopakoval, že EU vyzvala obě strany k příměří.

K Sarkozyho misi uvedl, že Francie se svou velkou zkušeností může podle Barrosa přispět při vyjednávání na Blízkém východě. Myslím, že bychom neměli být žárliví, řekl Barroso. Podle šéfa EK je každý, kdo chce přicházet s návrhy k řešení blízkovýchodního konfliktu, vítán. Co se týče Sarzkozyho mise do Gazy, nejde o podkopávání českého předsednictví, to určitě ne. Od Francie Česko 1. ledna převzalo půlroční předsednické žezlo v EU.

Sarkozy si dnes po návratu z Blízkého východu s českým premiérem Mirkem Topolánkem telefonoval. Hovořili o uplatňování francouzsko-egyptského plánu, zejména o možnostech uskutečnění příměří v Gaze. Všechny oslovené země, tedy kromě Česka ještě Turecko, Sýrie, Katar, Saúdská Arábie a Izrael podpořily nynější úsilí Francie v hledání cesty k míru na Blízkém východě, oznámil Elysejský palác.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek