V Bruselu se dnes bude opět jednat o plynu

08.01.2009
čtk

O dodávkách ruského plynu do zemí Evropské unie přes Ukrajinu dnes budou v Bruselu po několikadenní přestávce jednat zástupci zainteresovaných stran. Přísun ruského plynu přes Ukrajinu do Evropy se ve středu kvůli stupňujícímu se sporu mezi Ruskem a Ukrajinou zcela zastavil, a bez ruského plynu tak zůstala řada zemí Evropské unie, včetně Česka a Slovenska.

Kyjev a Moskva se od Nového roku vzájemně obviňují z odpovědnosti za přerušení dodávek plynu do Evropy. To následovalo poté, co ruský plynárenský monopol Gazprom zavřel kohoutky s plynem ukrajinským odběratelům, protože se s ukrajinským podnikem Naftogaz nedohodl na novém kontraktu na letošní rok.

Gazprom dal oficiálně pokyn ukončit dodávky plynu přes Ukrajinu poté, co se podle ruské televize ujistil, že plyn nehledě na pokračující dodávky tranzitního plynu k evropským zákazníkům neproudí.

Přerušení dodávek plynu ve středu vysvětloval ruský premiér Vladimir Putin svému českému protějšku Mirku Topolánkovi, jehož země nyní EU předsedá, v telefonickém rozhovoru. Podle Putina dále posílat plyn přes Ukrajinu ztrácí smysl, evropští spotřebitelé jej stejně nedostávají. Dodal, že Gazprom obnoví dodávky až po dohodnutí kontrol s účastí mezinárodních pozorovatelů, jejichž vyslání na Ukrajinu a do Ruska navrhuje Topolánek.

O obnovení dodávek měla dnes v Moskvě jednat delegace ukrajinského podniku Naftogaz. Generální ředitel Naftogazu Oleh Dubyna však ve středu zrušil čtvrteční plánovanou schůzku, na níž se měl v Moskvě sejít s šéfem ruského plynárenského monopolu Gazprom Alexejem Millerem. Oba činitelé se však zřejmě sejdou na jednání v Bruselu, řekl mluvčí Natfogazu.

Za Českou republiku se mimořádné schůzky v Bruselu zúčastní ministr průmyslu a obchodu Martin Říman a za Evropskou komisi eurokomisař pro energetiku Andris Piebalgs. Situací by se dnes měli v Praze zabývat i ministři pro EU a zahraniční věci.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek