Gazprom: Ukrajina brání monitoringu tranzitu plynu

10.01.2009
čtk

Ukrajina dosud nepodepsala protokol o vytvoření mnohostranné komise pro monitorování tranzitu ruského plynu do Evropy, i když ukrajinská vláda k tomu vyjádřila ochotu.

Prohlásil to v noci na dnešek představitel ruské plynárenské společnosti Gazprom Sergej Kuprijanov.

Viděli jsme tato prohlášení, ale protokol o vytvoření mnohostranné komise pro monitorování tranzitu ruského plynu přes Ukrajinu přesto nebyl podepsán, což znamená, že podle všeho dodávkám našeho plynu tentokrát brání rozhodnutí, respektive nerozhodnutí, ukrajinského prezidenta Viktora Juščenka, citovala Kuprijanova agentura ITAR-TASS.

V pátek večer po schůzce českého premiéra Mirka Topolánka jako předsedajícího Evropské unii s prezidentem Juščenkem v Kyjevě ukrajinská premiérka Julija Tymošenková řekla, že Ukrajina protokol o monitorování tranzitu plynu podepíše.

Evropští pozorovatelé už jsou v Kyjevě, ale než bude protokol podepsán, tito specialisté podle Kuprijanova status pozorovatelů nemají. Navíc, v Kyjevě není co monitorovat, zdůraznil Kuprijanov.

Topolánek jako premiér Česka, které v tomto pololetí předsedá orgánům Evropské unie, by se dnes v 10:00 SEČ měl v Moskvě setkat s ruským premiérem Vladimirem Putinem. Čeká se, že jednání bude trvat asi hodinu a po schůzce se předpokládá briefing pro novináře. Rokování s Putinem by mohlo vyústit v dohodu o obnovení dodávek ruského zemního plynu přes Ukrajinu do Evropy, které byly přerušeny kvůli rusko-ukrajinským sporům o platby.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek