První žaloba proti Ukrajině kvůli plynu u evropského soudu

10.01.2009
čtk

První žaloba proti Ukrajině kvůli přerušení tranzitu ruského zemního plynu do zemí Evropské unie byla podána u Evropského soudního dvora (ESD) v Lucemburku.

Náhrady škody vyčíslené minimálně na 30 milionů dolarů (skoro 600 milionů korun) se na ukrajinské společnosti Naftogaz domáhá maďarská energetická firma Emfesz.

Maďarského plynového operátora zastupuje rakouská právní firma Wolf Theiss, která žalobu podala na společnost Naftogaz Ukrajina. Ta je právně zodpovědná za dodávky ruského plynu přes ukrajinské území do Evropy. Obdobnou žalobu maďarský distributor podal i u soudu v Budapešti.

Podkladem pro soudní řízení je právní směrnice Evropské unie z roku 1994, která umožňuje evropskými společnostem využívat pro ochranu svých obchodních zájmů pravidla Světové obchodní organizace (WTO). Ukrajina vstoupila do WTO loni v květnu.

Podle agentur experti nyní předpokládají, že Evropský soudní dvůr může v budoucnu dostat analogické žaloby od mnoha dalších firem i od soukromých osob, které v důsledku přerušení dodávek plynu do zemí Evropské unie mohly zaznamenat obchodní ztráty. Obchodní žaloby takového druhu řeší ESD ročně stovky, soudní řízení může trvat měsíce, někdy i léta.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek