V Moskvě podepsán dokument o monitorování dodávek plynu

10.01.2009
čtk

Česko jako nynější předsednická země Evropské unie a Rusko dnes podepsaly dokument o vytvoření kontrolního mechanismu, který umožní monitorování tranzitu ruského plynu přes Ukrajinu, a tím obnovení jeho přísunu do dalších evropských zemí.

Český premiér Mirek Topolánek se ještě dnes s dokumentem vydává do Kyjeva, kde by ho měli podepsat i ukrajinští představitelé. Ruský premiér Vladimir Putin po jednání s Topolánkem dal najevo, že jakmile začne monitorovací mechanismus fungovat, budou dodávky ruského plynu obnoveny.

Naše pozice ohledně tranzitu (plynu přes Ukrajinu) je taková – uděláme to (obnovení dodávek) okamžitě po rozmístění mezinárodních pozorovatelů, prohlásil Putin po schůzce se svým českým protějškem.

Jednání obou premiérů se protáhlo: původně se čekalo šedesátiminutové setkání, nakonec ovšem Putin s Topolánkem rokovali zhruba čtyři hodiny.

(Páteční) jednání na Ukrajině mě vedou k optimismu, že podpis dokumentu (ukrajinskými představiteli) nebude problém, prohlásil šéf českého kabinetu.

Topolánek, který s ukrajinským vedením jednal v Kyjevě již v pátek, na úvod dnešního setkání s Putinem řekl, že přináší ústní dohodu s Ukrajinci o monitorovací misi. Moskva ovšem opakovaně dávala najevo, že si přeje písemné ujednání.

Moskva tento týden přerušila dodávky plynu do Ukrajiny, a tím i tranzitní zásobování dalších evropských zemí poté, co obvinila Ukrajince, že neoprávněně odebírají plyn, který není pro ně. Vyhrotil se tak rusko-ukrajinský spor o platby za ruský plyn určený Ukrajině. Od monitorovací mise si Moskva slibuje, že zajistí, aby tranzitní dodávky Ukrajina nekrátila.

Topolánek, který v Kyjevě a v Moskvě jednal jako zástupce země předsedající v tomto pololetí Evropské unii, na úvod schůzky s Putinem řekl, že se podařilo získat souhlas Ukrajiny s recipročním rusko-ukrajinským zastoupením v mezinárodním monitorovacím týmu.

Dokument o kontrolním mechanismu v Moskvě podepsali český ministr průmyslu a obchodu Martin Říman a ruský vicepremiér Igor Sečin; kromě ukrajinského zástupce má podpis ještě připojit také eurokomisař pro energetiku Andris Piebalgs. Ten z Bruselu vzkázal, že je připraven dohodu podepsat, informuje web českého předsednictví. Zbývá tak podpis Ukrajiny. S ukrajinskou premiérkou Julií Tymošenkovou bude Topolánek jednat dnes pozdě večer.

Putin dnes po jednání s Topolánkem prohlásil, že nynější krize kolem zásobování evropských zemí plynem svědčí o nutnosti diverzifikace cest ruského plynu do Evropy.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek