Čeští euroskeptici i eurofederalisté založili nové strany

12.01.2009
čtk

Výkonný ředitel Centra pro ekonomiku a politiku (CEP) Petr Mach představil novou pravicovou euroskeptickou „Stranu svobodných občanů“. Ta chce ve volbách do Evropského parlamentu spolupracovat s hnutím Libertas irského odpůrce Lisabonské smlouvy Declana Ganleyho.

Novou stranu podle Macha podpořili například poslanci Juraj Raninec a Jan Schwippel, kteří opustili poslanecký klub ODS, nebo syn prezidenta Václav Klaus mladší. Prezident Klaus tak podle Macha neučinil, dal však svému poradci několik rad, které Mach neupřesnil.

Strana svobodných občanů odmítá Lisabonskou smlouvu reformující EU a bude žádat referendum k přijetí eura.

Nová strana má ve znaku berana ve skoku na zeleném podkladu, jako symbol cesty ke svobodě a znamení nového začátku. Podle Macha je s beranem spojována odhodlanost a cílevědomost.

Prvním cílem strany je úspěch v červnových eurovolbách. Strana nebude jednou z odnoží Libertas, hodlá ale s tímto hnutím v evropských volbách spolupracovat. Poté chce postupovat separátně a promluvit i do domácích parlamentních voleb v roce 2010.

Eurofederalističtí Liberálove.cz

Pouhou hodinu před Machovou tiskovou konferencí představila své priority i eurofederalistická strana Liberálové.cz, která podporuje vznik Spojených států evropských. Program pro evropské volby i kandidáty chtějí Liberálové.cz představit 3. února.

Podle předsedy strany Pavla Weisse představují Liberálové.cz novou generaci politiků, kteří se hlásí k evropské integraci a nejsou zatíženi korupčními skandály z minulosti. Cítíme, že je tu dlouhodobě velké množství liberálně smýšlejících voličů, kteří nemají zastání, dodal.

Liberálové.cz navazují na Liberální reformní stranu, která loni v listopadu po neúspěchu v podzimních krajských a senátních volbách ukončila činnost. Strana má zatím deset členů, upřesnil její předseda.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek