EK a Slovensko: spor o Jaslovské Bohunice

12.01.2009
čtk

Slovensko spustí druhý blok jaderné elektrárny v Jaslovských Bohunicích navzdory dohodě o kontrole tranzitu ruského plynu přes Ukrajinu. Evropská komise Bratislavu varovala, že je to porušení práva EU.

Jsem si vědom, že tím porušujeme smlouvu o vstupu do Evropské unie, a přebírám za to plnou politickou odpovědnost, řekl slovenský premiér Robert Fico. Vyřazení druhého bloku Jaslovských Bohunic slíbilo Slovensko v přístupové smlouvě do Evropské unie.

V Bruselu rozhodnutí Slovenska potvrdil ministr hospodářství Ľubomír Jahnátek. Obnovení dodávek podle něj složitou situaci na Slovensku neřeší. My potřebujeme minimálně 65 či 72 hodin vůbec na to, aby plyn přišel na Slovensko, řekl Jahnátek.

Slovenský ministr také upozornil na komplikace spojené s nehodou v prvním a druhém bloku tepelné elektrárně Nováky. Poslední informace uvádí, že požárem poškozená elektrárna obnoví činnost až za 21 dní.

Bohunický reaktor má pracovat pouze na poloviční výkon 220 megawattů. Reaktor splňuje všechny bezpečnostní předpisy a na jeho rozběhnutí se použije palivo, s jehož využitím se kvůli předchozímu odstavení bloku již nepočítalo. Podle dřívějších prohlášení ministerstva by mohla výroba energie začít během tří až čtyř dnů.

Protesty protiatomového Rakouska

Slovenský krok vyvolal kritiku Evropské komise. Je jasné, že neexistuje žádný právní základ pro rozběhnutí Bohunic, a pokud vláda tuto elektrárnu opět zprovozní, učiní tak v jasném rozporu s právem Evropské unie, řekl mluvčí eurokomisaře pro energetiku Andrise Piebalgse.

Bratislava hodlá pro Komisi vypracovat podrobnou zprávu o současném stavu a rizicích. Na dotaz, zda Brusel nepřistoupí k protiopatřením, Jahnátek řekl, že při žádném ze zmiňovaných jednání nebylo zmíněno slovo sankce.

Proti případnému obnovení provozu elektrárny protestoval šéf rakouské diplomacie Michael Spindelegger, jehož země je dlouhodobým odpůrcem jaderné energie. Podobně se vyjádřil rakouský ministr životního prostředí Nikolaus Berlakovich.

Není možné, aby spor o plyn napomáhal návratu jaderné energie zadními vrátky, řekl Berlakovich, který už poslal protestní dopis slovenskému kolegovi Jánu Chrbetovi i evropskému komisaři pro ochranu životního prostředí Stavrosu Dimasovi.

Kvůli zastavení přísunu ruského plynu na Slovensko musely velké podniky omezit odběr, což ovlivnilo výrobu v mnoha firmách včetně automobilek. Ty přitom na Slovensku patří k tahounům průmyslu. Zastavení dodávek plynu ale dál omezuje výrobu i v hutních společnostech. Podle odhadu některých ekonomů by se díky tomu mohlo snížit tempo růstu slovenské ekonomiky o 0,1 procenta za každý den přetrvávajících mezení.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek