Šest Evropanů v padesátce nejmocnějších podle magazínu Newsweek

12.01.2009
Euroskop

Americký týdeník Newsweek vybral pro své první číslo v novém roce souhrn globální elity -vytvořil seznam padesáti nejmocnějších lidí světa. V rozsáhlém článku ukazuje na to, jak nejmocnější padesátka udržuje svou moc a jaké jsou výhledy jednotlivých „mocných“ pro rok 2009. Na první místo Newsweek určil nastávajícího amerického prezidenta Baracka Obamu. Mezi elitní padesátku se dostalo i několik Evropanů – Nicolas Sarkozy, Jean-Claude Trichet, Gordon Brown, Angela Merkelová, Dominique Strauss-Kahn a papež Benedikt XVI. S výjimkou Gorgona Browna tak pocházejí „nejmocnější Evropané“ vybraní magazínem Newsweek z francouzsko-německého tandemu.

Na nejvyšším místě ze všech Evropanů stanul v hodnocení Newsweek Nicolas Sarkozy. Francouzský prezident má podle redaktorů Newsweek více energie než známý bubnující králík z reklamy na baterie a obratně ji využil na vzestup na evropské i globální scéně. Zmiňují, že již dlouhou dobu neměla Amerika tak dobrého přítele v Elysejském paláci a pro novou americkou administrativu bude Sarkozy nejvhodnějším zprostředkovatelem vztahů s Evropou.

Další Evropan z první desítky je také Francouz, guvernér Evropské centrální banky Jean-Claude Trichet. Objevil se v trojici centrálních bankéřů, kterou Newsweek označil za „šedé eminence, které mohou rozhodnout, zda se globální ekonomika vyhne katastrofě. Na čtvrtém až šestém místě vedle něj stojí Američan Ben Bernanke a Japonec Masaaki Shirakawa.

Gordona Browna, který obsadil sedmé místo, hodnotí Newsweek o poznání střízlivěji než Nicolase Sarkozyho. Špatné časy podle Newsweek posloužily Brownovi k dobrému. Po jeho nástupu do úřadu britského premiéra jeho popularita poklesla na v poválečné Británii nevídanou úroveň. Po nástupu finanční krize a následné panice se však bývalý ministr financí podle slov Newsweek dostal do svého živlu. Rychlé napumpování peněz do krachujících bank bylo velmi pozitivně hodnoceno po celém světě. Ve stejný den, kdy získal Nobelovu cenu za ekonomii, napsal Paul Krugman, že „Brown definoval charakter záchranných úsilí, zatímco ostatní bohaté národy se pouze snaží o dohonění. Nicméně sláva může upadnout a Newsweek připomíná, že podle nedávné zprávy Mezinárodního měnového fondu Británie bude zasažena přicházející bouří více než jiné vyspělé ekonomiky.

Po Brownovi následuje v žebříčku nejmocnějších německá kancléřka Angela Merkelová, která podle magazínu Newsweek má výhodu, že stojí v čele čtvrté nejsilnější ekonomiky a disponuje tak v době krize většími rezervami než většina jejích kolegů. Merkelové země s jejím klidným a stabilním hospodářstvím se podle Newsweek zdá „vzácným ostrovem stability. Otázkou však zůstává, zda Merkelová dokáže využít německé relativní síly pro získání více vlivu v Evropské politice.

Na dalších místech žebříčku dlouhou dobu nestojí žádný Evropan, až na 32. místu určil Newsweek Francouze Dominiqua Strauss-Kahna, který však svou moc získal jako výkonný ředitel Mezinárodního měnového fondu.

Do společnosti politiků a finančníků se na 37. místě dostal také papež Benedikt XVI. Newsweek ocenil návštěvu papeže ve Spojených státech, kde působil „empaticky, laskavě a přímě. Newsweek připomíná papežovu cestu do Jeruzaléma v roce 2009, kde jej očekává „delikátní tanec – přivítání mezináboženského dialogu současně s ujištěním, že události v evangeliu jsou skutečné a je jedna pravá církev.

Ačkoliv se do elitní padesátky nedostal žádný z Čechů, hned v úvodu magazínu spatříme vážné tváře českého prezidenta a premiéra. Fotografie doprovází článek „Tak zatím Sarko: Nový vůdce, špatný čas. Podle autora článku experti neočekávají „neuvěřitelné iniciativy pod českým vedením Evropské unie. Evropa nyní potřebuje udržet křehkou jednotu tváří v tvář ekonomické krizi a tak podle Newsweek je nyní zkrátka špatný okamžik ztratit galskou vervu v čele.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek