Ukrajina nemá plyn, který by dodala do Evropy

14.01.2009
čtk

Pokud Rusko a Ukrajina nezajistí dodávky plynu do Evropy, bude Evropská komise apelovat na evropské podniky, aby se společně obrátily na soud. V Evropském parlamentu ve Štrasburku to řekl předseda EK José Barroso.

Problém s tranzitem ruského plynu přes Ukrajinu měla odblokovat dohoda zprostředkovaná EU. Ani v úterý se ale žádný ruský plyn přes Ukrajinu do Evropy nedostal. Z odpovědnosti se vzájemně obviňují Moskva a Kyjev.

Problém technický plyn?

Ukrajina tvrdí, že nemá tzv. technický plyn, bez kterého není možné dostatečně zvýšit tlak v tranzitních plynovodech. Ukrajinský ministr energetiky Jurij Prodan požádal Evropskou komisi o pomoc při zajištění tohoto plynu z Ruska. Sama Ukrajina prý dostatek tohoto plynu nemá.

České předsednictví EU vyzvalo, aby plynovou krizi řešili jednáním premiéři Ruska a Ukrajiny. Ukrajinská premiérka Julija Tymošenková jednání na politické úrovni podpořila a prohlásila, že Kyjev s Moskvou zvládnou vyřešit problémy dodávek plynu na Ukrajinu samy.

Jednání o dodávkách plynu Ukrajině jsou bilaterálním problémem mezi Ukrajinou a Ruskem a já myslím, že je zvládneme, odpověděla premiérka na otázku, zda Kyjev pozve k jednání činitele Evropské unie.

Podle ruského premiéra Vladimíra Putina Moskva kohoutky s plynem otevřela a dohodu s EU neplní Ukrajina. Naši evropští partneři se stávají rukojmími sporu Ruska a Ukrajiny. Ale tento spor o dodávky, podmínky a ceny plynu se týká samé Ukrajiny, zdůraznil Putin.

Slováci a Bulhaři v Moskvě

V nejkritičtější situaci jsou Slovensko a Bulharsko, jejichž premiéři ve středu dopoledne odlětěli do Moskvy. Přidal se k nim i premiér Moldavska.

Slovenský premiér Robert Fico se předtím v Kyjevě sešel s ukrajinskou premiérkou Julií Tymošenkovou, která uvedla, že s požadavkem na obnovení dodávek je třeba se obrátit na Moskvu. Ukrajina nemá dostatek plynu, řekla Tymošenková. Podepsali jste kontrakt s Ruskem a pokud oni plyn poskytnou, pak i my zajistíme dodávky, dodala premiérka.

Ukrajinský státní podnik Naftogaz dnes opět odmítl požadavek ruského Gazpromu dodat do balkánských zemí a do Moldavska téměř 100 milionů krychlových metrů plynu. Naftogaz odmítá trasu navrhovanou Gazpromem a místo toho navrhuje směrovat plyn jinudy.

Topolánek podpořil Ficovu cestu

Slovensko zatím oddálilo nejhorší krizi pomocí dodávek od zahraničních akcionářů plynárenského podniku SPP a při současné spotřebě tak zásobování celé země vydrží 18 dní. Řekl to státní tajemník ministerstva hospodářství Peter Žiga.

Slovensko dosud uvádělo, že v nynější situaci, kdy jsou již týden zastaveny dodávky plynu z Ruska, má zásobu plynu na 11 dní. Výpadek dodávek z Ruska zatím nepocítily domácnosti, školy, nemocnice ani teplárny. Limitovaný odběr na bezpečnostní minimum má však asi tisícovka větších podniků.

Český premiér Mirek Topolánek v Evropském parlamentu podpořil Ficovu cestu do Moskvy, ikdyž si nemyslí, že bude mít úspěšný výsledek.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek