Turecko se snaží obnovit přístupová jednání s EU

16.01.2009
Euroskop

Turecký premiér Erdogan přiletí tento víkend do Bruselu a bude se snažit obnovit jednání o členství své země v EU. Erdogan se během své návštěvy má sejít s předsedou evropské komise Barosem a šéfem diplomacie Solanou, aby prodiskutovali turecký přístup do Unie a řadu regionálních témat. Internetový portál EUobserver představil dosavadní vývoj vzájemných vztahů.

Zatímco Brusel začal s Ankarou přístupové rozhovory už v roce 2005, bylo zatím dosaženo jen malého pokroku. Důvodem k pomalému vývoji je nejen celková únava členských států z rozšiřování bloku, ale také silný odpor ze strany Rakouska a Francie. Na druhé straně Turecko zavádí některé reformy jen velmi pomalu a mezi lidmi vzrůstá nechuť přistoupit k EU.

Jedním z problémů je změna turecké ústavy, jež by měla připustit větší svobodu vyjadřování a náboženských práv, včetně jazykových práv menšin. Palčivým tématem je i turecké odmítnutí přístupu řeckým Kypřanům do svých přístavů, tvrdí EUobserver.

Ankara se přesto snaží dokázat svůj zájem skrze popohánění přístupových rozhovorů. Minulý týden jmenovala vláda svého vůbec prvního EU-vyjednavače, Egemena Bagise, který stojí premiérovi blízko. „Máme před sebou strmou cestu, ale jsme předurčeni k tomu, dovést rozhovory do konce,“ řekl včera na tiskové konferenci Bagis. „Turecko bude čestným členem EU a ne nemocným mužem Evropy.“

Podle Bagise zavedení nového televizního programu v kurdštině, vytvořením ministerstev pro vztahy s EU a program národních reforem jasně demonstrují turecký závazek splnění bruselských požadavků. Jak tvrdí EUobserver, Bagis podtrhl, že Turecko chce být nahlíženo jako každý jiný kandidát, současně by si stejný postoj přál i ze strany Unie.

Setkání v Bruselu bude prvním po Barrosově návštěvě Turecka v loni na jaře. Erdogan se má setkat i s předsedou Evropského parlamentu Poetteringem a s představiteli několika think-tanků.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek