USA tlačí na EU ve sporu o hovězí

16.01.2009
čtk

Spojené státy krátce před skončením vlády George Bushe zvýšily tlak na Evropskou unii v dlouhotrvajícím sporu o dovoz amerického hovězího produkovaného s pomocí růstových hormonů. Washington dnes oznámil, že mění seznam evropských potravinářských produktů v hodnotě ročního dovozu 116,8 milionu dolarů (asi 2,5 miliardy Kč), jejichž dovoz podléhá sankčním clům. EU se proti tomuto kroku ostře ohradila a označila jej za nelegální.

Po více než desetiletí jsme se snažili tento spor s EU vyřešit, naše snahy však vyzněly naprázdno, uvedla v prohlášení šéfka Úřadu obchodního zmocněnce USA Susan Schwabová. Za těchto okolností jsme se rozhodli, že je načase cla modifikovat, a povzbudit tím k řešení tohoto dlouhého sporu tak, aby výsledek byl spravedlivý pro americké výrobce hovězího, dodala Schwabová.

Obchodní komisařka EU Catherine Ashtonová označila krok USA za nelegální a vyjádřila obavu, že USA by mohly začít měnit sankční seznam každého půl roku. Uvedla, že je to politováníhodné i vzhledem k mnoha pokusům EU o nalezení řešení tohoto sporu.

USA uvalily sankce na EU ke konci 90. let, poté, co pro to získaly souhlas Světové obchodní organizace. Ta klasifikovala evropský zákaz dovozu hovězího pěstovaného s pomocí hormonů jako vědecky nepodložený a tudíž nepřípustný. EU v roce 2003 tento zákaz modifikovala a poslala WTO svou stížnost proti sankcím. Odvolací orgán WTO však loni rozhodl, že sankce platí, protože tvrzení EU o vědeckých důvodech zákazu jsou nadále nepodložené.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek