Medveděv: Rusko-ukrajinský spor zatím bez výsledku

17.01.2009
čtk

Dosavadní snahy o vyřešení rusko-ukrajinského sporu o plyn zatím nepřinesly žádný výsledek. Uvedl to ruský prezident Dmitrij Medveděv při dnešním zahájení „plynového summitu“ v Kremlu.

Kvůli summitu přerušili svá paralelní jednání ruský premiér Vladimir Putin a ukrajinská premiérka Julija Tymošenková. Později mají v rozhovorech pokračovat.

Bohužel, všechny podniknuté snahy dosud výsledky nepřinesly. Obyvatelé evropských zemí nemají teplo, je narušena práce průmyslových podniků, řekl Medveděv. Rusko podle prezidenta udělá vše, aby se krize vyřešila.

Ruský plynárenský monopol Gazprom uvedl, že očekává podpis dohody ještě dnes. Čekáme, že dokumenty budou dnes podepsány. Hlavní je vyřešit problém s tranzitem, řekl mluvčí Gazpromu Sergej Kuprijanov.

Medveděv zároveň navrhl vytvořit mezinárodní mechanismus, který by v budoucnu pomohl zabránit opakování podobných krizí.

Rusko naléhalo na účast hlav států a šéfů vlád ze zemí, které odebírají ruský plyn. Evropskou unii zastupují komisař Andris Piebalgs a za české předsednictví unie ministr Martin Říman. Z členských zemí EU přijel pouze slovenský ministr hospodářství Ľubomír Jahnátek. Kandidátské Chorvatsko, které původně uvažovalo o vyslání vicepremiéra, se rozhodlo nechat se zastupovat prostřednictvím EU.

Schůzky v Kremlu se podle organizátorů dále účastní arménský prezident Serž Sarkisjan, ukrajinská premiérka Julija Tymošenková, běloruský premiér Sjarhej Sidorskyj, bosenský premiér Nikola Špirić, kazašský premiér Karim Masimov, moldavská premiérka Zinaida Greceaniiová, srbský premiér Mirko Cvetković a turecký vicepremiér Nazim Ekren.

V důsledku sporu mezi Moskvou a Kyjevem ustaly před deseti dny i dodávky ruského plynu do Evropy přes ukrajinské území. Ruský plyn, který obvykle z 80 procent proudí přes Ukrajinu, kryje asi čtvrtinu evropské spotřeby.

Tymošenková ještě před moskevskou schůzkou se svým protějškem prohlásila, že hlavním cílem je uvolnit tranzit ruského plynu do Evropy.

Putin a Tymošenková se dnes setkali v Moskvě na vůbec prvním rusko-ukrajinském jednání od propuknutí sporu na konci loňského roku. Rozhovory začaly v sídle ruské vlády za účasti delegací obou stran, jejichž členy jsou i šéfové Gazpromu a Naftogazu, pak Putin pozval svou kolegyni ke krátkému rozhovoru mezi čtyřma očima, než se odebrali do Kremlu.

Moskva zastavila dodávky plynu na Ukrajinu na Nový rok, protože se nedohodla s Kyjevem na nové ceně plynu v letošním roce. O týden později v důsledku vyhrocení sporu ustaly i dodávky do Evropy. Z odpovědnosti za situaci se vzájemně obviňují Kyjev a Moskva.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek