Putin a Tymošenková se pokusí urovnat spor o plyn

17.01.2009
čtk

Ruský premiér Vladimir Putin a předsedkyně ukrajinské vlády Julija Tymošenková se mají dnes v Moskvě sejít k vůbec prvním přímým rozhovorům od propuknutí plynové krize na konci loňského prosince.

Od schůzky se očekává, že pomůže odblokovat dodávky ruského plynu do Evropy přes Ukrajinu, které normálně kryjí asi pětinu evropské spotřeby.

Tyto dodávky kvůli vyhrocení rusko-ukrajinského sporu zcela ustaly. Z odpovědnosti se vzájemně obviňují Moskva a Kyjev.

Řešení by mělo napomoci vytvoření konsorcia evropských energetických společností, které by koupilo plyn potřebný pro uvedení ukrajinských plynovodů do chodu. Šance na nalezení východiska naopak zužují spory v Kyjevě mezi premiérkou Tymošenkovou a prozápadním prezidentem Viktorem Juščenkem.

Po rusko-ukrajinských jednáních by se měl v Moskvě z iniciativy ruského prezidenta Dmitrijeva Medvěděva sejít summit zemí, které odebírají ruský plyn. Navzdory naléhání Kremlu na účast hlav států a vlád však pozvání podle dostupných informací zatím přijal běloruský premiér Sjarhej Sidorskyj a moldavská premiérka Zinaida Greceaniiová, Turecko a Chorvatsko se mají zúčastnit na úrovni vicepremiérů. Evropskou unii má zastupovat eurokomisař Andris Piebalgs a za české předsednictví unie ministr Martin Říman.

Moskva zastavila dodávky plynu na Ukrajinu na Nový rok, protože se nedohodla s Ukrajinci na nové ceně plynu v letošním roce. O týden později v důsledku vyhrocení sporu ustaly i dodávky do Evropy. Ta je tak dnes již deset dní bez dodávek plynu, který proudí přes Ukrajinu a kryje asi pětinu evropské spotřeby. Moskva a Kyjev se vzájemně obviňují z odpovědnosti za vzniklou situaci, která je například pro Slovensko již krizová.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek