Říman: Průlom ve sporu o plyn bude, až surovina přiteče

18.01.2009
čtk

Průlom ve sporu kolem dodávek plynu bude, až surovina z Ruska a Ukrajiny začne skutečně proudit.

V dnešním pořadu České televize Otázky Václava Moravce to řekl ministr průmyslu a obchodu Martin Říman. Reagoval tak na noční dohodu premiérů Ruska a Ukrajiny Vladimira Putina a Juliji Tymošenkové o urovnání plynové krize.

Na základě této dohody začaly ruský plynárenský monopol Gazprom a ukrajinská energetická společnost Naftogaz chystat smlouvy o tranzitu plynu do Evropy a dodávkách na Ukrajinu. Smlouvy by měly být podepsány do pondělního rána. Evropská komise ale varovala před přílišným optimismem.

Říman je podle svých slov mírný optimista, zároveň však připomněl, že sliby o obnovení dodávek padly i před týdnem. Řekli to premiéři, tak snad si nikdo nedovolí udělat něco jiného, řekl ministr. V opačném případě by podle něj šlo o naprostý krach důvěry k oběma zemím. Z dlouhodobého hlediska bude nutné hledat cestu, jak se bez ruského plynu obejít.

Podle Římana má Evropská unie nástroje, jak na Rusko a Ukrajinu vyvinout politický tlak, aby se výpadek neprodlužoval a neopakoval. Obě země po Evropské unii něco chtějí, řekl ministr. Jako příklad jmenoval dlouhodobý záměr Ukrajiny stát se členem EU. Rusko zase údajně potřebuje podporu unie, aby se mohlo stát členem Světové obchodní organizace (WTO).

Mírný optimismus co se týče plynu projevil i slovenský ministr hospodářství Lubomír Jahnátek. Věřit tomu budu tehdy, až zaregistrujeme plyn na předávací stanici v Kapušanech, řekl Jahnátek. Ukrajina Slovensku údajně slíbila, že plyn začne téci do dvou hodin od podepsání smluv. Do doby než se v potrubí objeví ruský plyn půjde o surovinu z ukrajinských zásob.

Slovensko ode dneška čerpá plyn takzvanou západní cestou přes Českou republiku, což je podle Jahnátka po uzavření ukrajinských plynovodů jediná možnost. Dohoda o náhradních dodávkách platí zatím do konce ledna.

Pokud plyn z Ukrajiny proudit nezačne, chce Slovensko dohodu o dodávkách přes české území prodloužit. Po alternativních zdrojích plynu se prý chce Slovensko, nyní zcela závislé na dodávkách z Ruska, poohlédnout i po nynější krizi. Řešením může být podle Jahnátka přísun plynu přes Českou republiku. ČR odebírá zhruba 20 procent své spotřeby z Norska.

Nedostatek plynu vedl Slovensko k úvahám o znovuspuštění jaderné elektrárny V1 v Jaslovských Bohunicích. Jasno budou mít Slováci podle Jahnátka příští týden. Jahnátek vyjádřil naději, že bude moci příští týden oznámit definitivní konec elektrárny V1.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek