Svět vesměs uvítal Izraelem vyhlášené příměří

18.01.2009
čtk

České předsednictví Evropské unie dnes uvítalo jednostranné zastavení vojenských akcí v pásmu Gazy, které Izrael vyhlásil s platností od dnešních 01:00 SEČ, a vyzvalo hnutí Hamas, aby se k příměří připojilo.

Podobně se vyjádřili i představitelé Spojených států a Británie. Zastavení bojů ocenil i předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás, který ale označil příměří za nedostatečné a vyzval Izrael ke stažení jednotek z Gazy.

Prioritou je nyní zajistit, aby v důsledku tohoto konfliktu nezemřeli další civilisté. Je proto životně důležité, aby potřebná humanitární pomoc, včetně potravin, paliva a lékařské pomoci, byla rychle a bez překážek doručena do Gazy a rozdělena jejím obyvatelům, uvedlo české předsednictví v prohlášení. Vyzvalo proto Izrael, aby otevřel hraniční přechody s pásmem Gazy.

České předsednictví EU rovněž vyzvalo Izrael i palestinské představitele, aby obnovili jednání o vzniku palestinského státu, což by přispělo k dosažení míru v regionu. EU je připravena napomoci vzniku nezávislého, demokratického, jednotného a životaschopného palestinského státu, existujícího v sousedství Izraele v míru a bezpečnosti, uvádí se v prohlášení.

Britský ministr zahraničí David Miliband označil v sobotu večer izraelské rozhodnutí zastavit boje za obrovskou úlevu. Nyní je nutné, aby Hamas přestal střílet rakety na izraelské civilisty, zdůraznil. Zároveň vyzval obě strany konfliktu, aby umožnily humanitárním organizacím OSN volný přístup do Gazy a zajistily jejich bezpečnost.

Vyhlášení jednostranného příměří ocenila i americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová. Spojené státy vítají konec izraelského angažmá v Gaze a čekají, že všechny strany okamžitě zastaví své útoky a nepřátelství, řekla. Zdůraznila také, že USA stále usilují o dosažení trvalého a respektovaného příměří, které povede ke stabilizaci a normalizaci Gazy.

Izraelský návrh na konec bojů uvítal i předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás, podle něj ale k ukončení krize v pásmu Gazy nestačí. Příměří je důležité a potřebné, ale nedostatečné, řekl. Je třeba, aby se Izrael zcela stáhl z Gazy a otevřel hraniční přechody, aby umožnil přísun pomoci pro palestinské obyvatelstvo Gazy, dodal.

Ke stažení izraelských jednotek z pásma dnes vyzval i íránský ministr zahraničí Manúčehr Mottakí. Je nutné, aby izraelské síly opustily okupované oblasti Gazy. Přítomnost těchto sil (v pásmu Gazy) je provokace a není zde žádná záruka, že střety skončí, řekl.

Mluvčí izraelského premiéra Ehuda Olmerta Mark Regev dal nicméně najevo, že židovský stát zatím stažení svých jednotek neplánuje. Dokud existuje nebezpečí, že Hamas úmyslně zmaří příměří a my budeme muset obnovit ofenzivu, musíme být se stahováním jednotek zdrženliví, řekl.

Papež Benedikt XVI. dnes ostře odsoudil násilí v Gaze, kde podle něj zahynuly stovky nevinných obětí. Během polední modlitby na Svatopetrském náměstí ve Vatikánu vyzval své posluchače, aby se modlili za úspěch všech snah ukončit tuto tragédii. Zdůraznil také, že chce podpořit všechny, kteří věří, že ve Svaté zemi je místo pro každého.

Boje v Gaze si za 22 dní izraelské ofenzivy vyžádaly podle agentury AFP na 1300 palestinských a 13 izraelských obětí. Násilnosti ale pokračovaly přes vyhlášené příměří i dnes. Izraelské letectvo zaútočilo na ozbrojence Hamasu, kteří ráno z pásma Gazy ostřelovali raketami město Sderot v jižním Izraeli. Přímo v palestinské enklávě příznivci Hamasu napadli izraelskou vojenskou hlídku a izraelští vojáci zastřelili jednoho Palestince.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek