Erdogan: Plynovod Nabucco nemá zajištěn dostatek plynu

19.01.2009
čtk

Plánovaný plynovod Nabucco z oblasti kolem Kaspického moře do Evropy stále nemá zajištěn dostatek suroviny. Uvedl to dnes v Bruselu turecký premiér Recep Tayyip Erdogan. Pohrozil také, že Turecko by v případě neodblokování energetické části přístupových jednání s Evropskou unií muselo svou podporu pro Nabucco přehodnotit.

Evropská unie usiluje o realizaci projektu Nabucco, který by měl ročně přepravovat asi 30 miliard krychlových metrů plynu z Kaspického moře nebo z Blízkého východu a být tak alternativou ruských dodávek. Erdogan konstatoval, že byla sice již podepsána řada dohod s dodavatelskými zeměmi, podle něj však jsou informace, že tyto země nemají tolik plynu, který slibují zajistit.

Projekt Nabucco potřebuje 30 miliard krychlových metrů, to tam však není, řekl Erdogan. Zároveň kritizoval ty, kdo nechtějí z politických důvodů plyn od Íránu, a ptal se, proč někteří nechtějí plyn ani z Ruska.

Erdogan také upozornil, že pokud by byla jednání o přistoupení k EU v energetické kapitole nadále blokována, Ankara by svůj pozitivní přístup k projektu Nabucco přehodnotila. Jednání s Tureckem v energetice nyní podle diplomatů blokuje Kypr, který vede s Tureckem spory o těžbu plynu v moři.

Erdogan dnes v Bruselu zdůraznil, že začlenění jeho země do Evropské unie zůstává prioritou Ankary. Jeho návštěva v Bruselu je zaměřena právě na jednání o přístupovém procesu Turecka k EU.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek