Evropská unie podpoří producenty mléka

20.01.2009
Euroskop

Včerejší bruselské setkání ministrů pro zemědělství a rybolov pod vedením českého ministra tohoto resortu Petra Gandaloviče přineslo zejména rozhodnutí o podpoře producentům mléka. Na ostatní body programu – jednání s Mezinárodní organizací révy a vína, diskuse o geneticky upravovaném oleji a využití stavebního dříví – se příliš nedostalo. Celému sjezdu dominovala problematika klesajících cen mléka.

Na úvod představil ministr Gandalovič priority českého předsednictví, po nichž přišla na řadu eurokomisařka pro zemědělství Fischer-Boelová, která apelovala na přítomné ministry, aby učinili opatření na podporu mléčných producentů. Ministři se nakonec shodli, že podpoří producenty mléka, kteří se potýkají s poklesem výkupních cen.

Evropská komise tak 1. března spustí nákupy másla a sušeného odstředěného mléka za předem dohodnuté ceny. Celý program by měl trvat do srpna. Na nízké výkupní ceny si stěžují i čeští zemědělci. „Už teď je ale zřejmé, že navržených 30.000 tun másla a 109.000 tun sušeného mléka se brzy naplní, a komisařka proto už teď deklarovala připravenost podpořit trh s mlékem i nad tyto kvóty,“ řekla mluvčí ministerstva zemědělství Tereza Dvořáčková.

Kromě intervenčních nákupů bude Unie dotovat nejen vývoz másla a sušeného odstředěného mléka, ale i sušeného plnotučného mléka a sýrů. Gandalovič před třemi týdny českým farmářům přislíbil, že v rámci českého předsednictví navrhne Evropské unii zavedení dotací na vývoz mléka a mléčných výrobků do třetích zemí a intervenční výkupy ze strany státu za dohodnutou cenu.

Podle ministra zemědělství není možné nechat producenty mléka padnout. „Produkce mléka je podstatně složitější a ty dopady by mohly být nevratné, na rozdíl od jiných sektorů, kde je ta reakce na vývoj na trhu o něco flexibilnější,“ doplnil. S jeho názorem souhlasí i Fischer-Boelová, podle níž se producenti mléka nachází v extrémně složité situaci.

„Je to první významný pozitivní krok,“ uvedl prezident Agrární komory Jan Veleba, podle něhož by intervence na trhu s mlékem měla skutečně zastavit propad výkupních cen komodity. „Podporu by měl dostat pouze ten, kdo platí určitou minimální farmářskou cenu za mléko,“ míní ale Veleba. V případě, že by minimální cena nebyla stanovena, vedly by intervenční nákupy podle něj pouze k vylepšení ekonomické situace zpracovatelů, problém nízkých výkupních cen by zůstal nevyřešen.

Světový trh s mlékem v současné době stagnuje. V České republice jsou výkupní ceny mléka o třetinu nižší než před rokem. Náklady na výrobu jednoho litru mléka se podle zemědělců v současné době pohybují kolem osmi korun, v prosinci od nich vykupovali zpracovatelé litr za cenu pod sedmi korunami. Podle Veleby se nyní v ČR vykupuje mléko za nejnižší ceny v EU.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek