Vztahy Číny s EU se prý začínají zlepšovat

20.01.2009
čtk

Vztahy mezi Čínou a Evropskou unií se začínají zlepšovat. Naznačil to náměstek českého ministra zahraničí Tomáš Pojar, který jako zástupce předsednictví EU jednal v Pekingu se svým čínským protějškem Li Chuejem. Jedním z témat byl i Tibet a dodržování lidských práv, náměstci hovořili také o Afghánistánu, Gaze a dalších světových krizových oblastech.

Musím říct, že jednání byla velmi přátelská, velmi otevřená a velmi podrobná, citovala Pojara agentura Reuters, který označil schůzku za slibnou. Atmosféra byla dobrá, otevřená, korektní a poctivá, ale otevřeně jsme jednali i o záležitostech, v nichž nezastáváme stejné stanovisko, řekl Pojar.

Symbolem oteplování vztahů mezi EU a Čínou může být očekávaná cesta čínského premiéra Wen Ťia-paa do Evropy, která by se podle Reuters měla uskutečnit ještě v lednu. Peking ji ale zatím oficiálně nepotvrdil.

Zhoršení vztahů mezi EU a Čínou vyvolala loňská schůzka francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho s tibetským duchovním vůdcem dalajlamou. Peking kvůli tomu zrušil plánovaný prosincový summit EU-Čína.

S dalajlamou se v prosinci setkal i český premiér Mirek Topolánek. Agentury nicméně minulý týden interpretovaly vyjádření českého velvyslance v Pekingu Vítězslava Grepla v tom duchu, že po dobu českého předsednictví EU bude Praha ve vztahu k dalajlamovi zdrženlivější.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek