Biskupové se ohradili proti usnesení Evropského parlamentu

22.01.2009
čtk

Čeští a moravští biskupové se ohradili proti některým bodům usnesení Evropského parlamentu o stavu dodržování lidských práv v zemích Evropské unie. Evropští poslanci podle nich prosazují příliš volný přístup žen k umělým potratům, sexuální výchově dětí a snaží se povyšovat registrované partnerství osob stejného pohlaví na úroveň manželství heterosexuálních párů. Prohlásili to po prvním letošním plenárním zasedání, na něž se sjeli do kapucínského kláštera na Loretánském náměstí v Praze.

Výhrady mají biskupové také proti návrhu zavedení poraden pro mladistvé. ‚Důvěrné‘ poradenství zahrnuje také informování o možnostech potratu podávané formou jeho faktického doporučení – opět bez toho, aniž by rodiče byli informováni a mohli uplatnit svůj hlas, míní mluvčí ČBK Irena Sargánková.

Biskupové kriticky poukazují také na snahy zavést sexuální výchovu nezávislou na rodičích. Nemáme námitky proti sexuální výchově, ale máme námitky proti tomu, aby do ní nesměli zasahovat rodiče. Nebo když nezletilá dcera by nemusela informovat rodiče, že jde na potrat, tak to nám vadí, zdůraznil olomoucký arcibiskup Jan Graubner.

Přivítal naopak, že Česko jako předsedající země EU podporuje rodinnou politiku. Ministerstvo práce a sociálních věcí bude na toto téma pořádat v únoru konferenci nazvanou Rodičovská péče o děti a politika zaměstnanosti. Podle Graubnera je pozitivní, že se chce ČR dívat na rodinu ne jen z pohledu zaměstnanosti, ale jako na celek a otevřít diskuzi o vnímání domácí péče o děti jako plnohodnotného zaměstnání. Konference se prý zúčastní i předseda papežské rady pro rodinu, kardinál Ennio Antonelli.

Českému předsednictví biskupové popřáli, aby jeho úsilí směřovalo k upevnění pokojného soužití a prohloubení solidarity na evropském kontinentu. Vyzvali také věřící, aby se modlili za všechny, kteří pro předsednictví pracují.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek