Evropa zvažuje přijetí vězňů z Guantánama

22.01.2009

Koalice organizací na ochranu lidských práv dnes vyzvala ministry zahraničí zemí EU, aby na své schůzce 26. ledna v Bruselu pomohli uzavřít americkou věznici na Guantánamu. Pomoc Evropy by měla podle Amnesty International (AI) a Human Richts Watch (HRW) spočívat v nabídce humanitární ochrany pro zajatce, kterým by po návratu do zemí původu hrozilo mučení nebo perzekuce.

ČTK oslovila právní experty, kteří se vyjádřili k tomu, zda by se mohla podílet na přijetí vězňů z Guantánamu Česká republika. Podle nich český právní řád přijetí vězňů nevylučuje. Jejich převoz do Česka by ale musela upravovat mezinárodní smlouva, protože cizinci mohou být v ČR souzeni a vězněni jen v případě, že spáchali trestný čin na zdejším území či republiku nějak poškodili.

Sedm let po otevření věznice je na Guantánamu drženo zhruba 250 zajatců. Mezi nimi je podle AI a HRW asi 60 mužů, kteří by po návratu domů mohli čelit mučení nebo perzekuci. Jeden z mužů je navíc bez státní příslušnosti. Spojené státy se mohou rozhodnout přijmout některé ze zadržovaných na své území. Zbývající muži však budou potřebovat humanitární ochranu v jiných zemích, zdůraznili signatáři výzvy.

Sdílet tento příspěvek