ITAR-TASS: Putin přijal pozvání do Prahy

22.01.2009
čtk

Předseda ruské vlády Vladimir Putin přijal pozvání k návštěvě Prahy od českého premiéra Mirka Topolánka, jehož země nyní předsedá Evropské unii. Podle agentury ITAR-TASS to oznámila Putinova tisková služba po včerejším telefonickém rozhovoru obou premiérů. Termín cesty zatím nebyla stanoven. Informaci o chystané návštěvě se ČTK na úřadu české vlády nepodařilo ověřit.

Český premiér pozval Vladimira Putina k návštěvě Prahy. Vladimir Putin pozvání s díky přijal. Obě strany se dohodly, že přesné datum návštěvy bude dojednáno dodatečně diplomatickou cestou, oznámila tisková služba ruské vlády.

O telefonátu Topolánka s Putinem agentura ITAR-TASS píše, že se konal z iniciativy české strany a že český premiér jménem Evropské unie ruské straně poděkoval za úsilí při řešení problémů kolem obnovení dodávek ruského plynu do Evropy. Putin prý Topolánka podrobně informoval o podmínkách ujednání s Kyjevem, ať už jde o dodávky plynu na Ukrajinu nebo o sjednané podmínky jeho tranzitu dále do Evropy.

Topolánek se v rámci své kyvadlové diplomacie mezi Ukrajinou a Ruskem setkal s Putinem 10. ledna, když s ním v Moskvě jako zástupce Evropské unie jednal o způsobech řešení plynové krize. Na obnovení dodávek se o uplynulém víkendu dohodl Putin se svou ukrajinskou kolegyní Julijí Tymošenkovou. V úterý Rusko pustilo plyn do ukrajinských plynovodů a dále do Evropy.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek