Bulharsko chce spustit odstavené jaderné reaktory

23.01.2009
čtk

Bulharský parlament schválil vládě mandát k jednání s Evropskou komisí o opětném nastartování dvou již odstavených jaderných reaktorů. Jejich spuštění by mělo nahradit výpadek v energetice, který způsobilo nedávné přerušení přítoku plynu z Ruska. O spuštění bloku jaderné elektrárny Jaslovské Bohunice uvažovalo kvůli plynové krizi i Slovensko.

Bulharský ministr hospodářství a energetiky Petar Dimitrov tento týden prohlásil, že plynová krize byla pro bulharskou ekonomiku katastrofou. Dodal, že Bulharsko si zaslouží od EU podporu a bude proto žádat o svolení k opětovnému spuštění dvou jaderných reaktorů elektrárny Kozloduj.

Dva bloky v Kozloduji po 440 megawattech byly uzavřeny ke konci roku 2006 jako podmínka vstupu země do EU. Bulharsku to však způsobilo velké finanční ztráty a na celém Balkáně to vyvolalo nedostatek elektřiny, provázený prudkým růstem cen. Vláda usilovala o možnost jejich opětovného spuštění, to však Brusel s odkazem na bezpečnostní normy nepovolil.

Rusko-ukrajinský spor o ceny plynu vedl na počátku ledna k zastavení dodávek ruského plynu přes Ukrajinu, což Bulharsko úplně odstřihlo od dodávek této suroviny. Bulharsko je ve spotřebě plynu zcela závislé na Rusku a muselo proto výrazně omezit průmyslovou výrobu. Statisíce Bulharů se ocitly doma bez tepla, což vyvolalo hněv veřejnosti a pouliční protesty.

Minulý týden bulharská vláda zahájila technické přípravy na možné otevření jednoho z kozlodujských bloků. Uvedla, že v únoru požádá Evropskou komisi o příslušné povolení k obnovení výroby.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek